„Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu induc în eroare opinia publică pe tema avizului Comisiei de la Veneția. Amândoi recită același text manipulator, potrivit căruia proiectele lui Predoiu ar ține cont de avizele Comisiei de la Veneția și nu ar mai fi fost nevoie de o nouă opinie. Este fals”, a spus Stelian Ion.
El a precizat că avizele la care Klaus Iohannis s-a referit se referă la „propunerile legislative din epoca Dragnea, din 2017-2018, nicidecum la proiectele lui Predoiu”.
„Domnilor Iohannis și Predoiu, ar fi timpul să deveniți oameni serioși și să lăsați manipulările și minciunile”, a încheiat deputatul USR.
Afirmațiile lui Stelian Ion vin în contextul în care președintele Klaus Iohannis a declarat că nu crede că opinia Comisiei de la Veneția va diferi de precedentul punct de vedere al Comisiei, fără să precizeze când a avut loc acesta. Șeful statului a adăugat că nu vede o problemă dacă Parlamentul va aproba Legile Justiției în forma venită de la Guvern.
Comisar european: România să aștepte opinia Comisiei
Comisia de la Veneția va emite în luna decembrie opinia referitoare la Legile Justiției din România, aflate acum în dezbatere în Parlament, iar comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a cerut României să aștepte opinia Comisiei.
Guvernul a aprobat pe 24 august proiectele de Legi ale Justiţiei, adică proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, proiectul de lege privind organizarea judiciară şi proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii. În spațiul public au apărut ulterior mai multe critici, în special din partea USR, la adresa legilor propuse de ministrul PNL al justiției, Cătălin Predoiu.
Comisia de la Veneţia, creată în 1990, este un organ consultativ al Consiliului Europei în probleme constituţionale, iar verdictul va fi unul consultativ, fără să aibă caracter de obligativitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
EC.3239 • 08.10.2022, 14:30
Dacă CSM a dat aviz favorabil pe legile justiției, fără ca, cel puțin, acestea să prevadă că, în cazul numirii și revocării procurorilor cu rang înalt, Avizul CSM să fie unul CONFORM și nu CONSULTATIV cum este în prezent( când niciodată nu a fost luat în considerare de Președintele Republicii), este un lucru foarte grav, de renunțare la rolul său de garant al Justiției.Renunțarea la această importantă prerogativă nu se poate explica decât printr- un gest de recunoștință pentru favorurile ( majorarea salariilor și pensiilor magistraților) acordate într-un mod strigător la cer de nelegal de către ac est viclean ministgru al justiției.
ivryernest • 08.10.2022, 13:11
„Induc în eroare opinia publică". Dar asta e ca deobicei : limbă de lemn, locuri comune, discurs fără substanță. E un adevărat talent. Unii vorbesc scurt și la obiect — aceia Nu sunt politicieni.