„Cotizațiile stabilite în USR sunt legale și nu încalcă nici dreptul intern, nici dreptul Uniunii Europene. Sunt cotizații transparente, clare, așezate într-un echilibru rațional“, a transmis Stelian Ion, duminică, într-un mesaj postat în grupul de Facebook „Tribuna USR-PLUS”, unde membrii şi susţinătorii partidului află informaţii şi schimbă opinii.
În mesajul postat pe grupul intern, fostul ministru al justiţiei Stelian Ion i-a criticat pe europarlamentarii demisionari care au lăsat datorii la partid, spunând că „au simțit nevoia să își justifice public neplata cotizației aruncând cu acuze cât se poate de dure și incorecte la adresa foștilor colegi din USR“. Stelian Ion susține că partidul nu a cerut 10%, ci o sumă fixă.
În USR, avem de-a face cu o cotizaţie fixă, fără nicio referire la salariul europarlamentarului.
Stelian Ion, membru în Biroul Naţional USR-PLUS:
Procentul de 10%, cum apare în documentele USR
Potrivit unor documente interne consultate de Libertatea, procentul de 10% a fost precizat în mai multe rânduri în deciziile conducerii USR.
„Cotizaţia europarlamentarilor în valoare de 10% din indemnizaţie va fi virată către bugetul central al USR. Europarlamentarii au posibilitatea de a direcţiona maximum 1/3 din valoarea acesteia către două sau mai multe filiale”, arată minuta şedinţei Biroului Național al USR din 12 februarie 2020. Propunerea a fost adoptată cu 13 voturi pentru, 6 împotrivă şi 4 abţineri.
10% din indemnizație reprezintă aproximativ 3.000 de lei.
Stelian Ion: „Nu mi se pare nimic imoral, dimpotrivă”
Mesajul lui Stelian Ion către colegii de partid este un răspuns la scrisoarea adresată publicului Libertatea de către Dacian Cioloş. Fostul preşedinte USR-PLUS a criticat faptul că europarlamentarii partidului sunt obligaţi să plătească lunar o cotizaţie de 3.000 de lei, adică aproximativ 10% din salariul lor.
„Nu aveam cum să girez cu numele meu o majoritate, din care face parte inclusiv un fost ministru al justiției, care a votat orbește să nesocotească o decizie a Parlamentului European asupra unor reguli de cheltuire a banilor europeni“, a arătat Dacian Cioloș. Alături de el, au mai demisionat din partid eurodeputaţii Alin Mituţă, Dragoş Tudorache, Dragoş Pîslaru şi Ramona Strugariu, care figurau cu datorii de aproape 150.000 de lei, adică 30.000 de euro, sumele restante reprezentând cotizaţii neplătite.
În mesajul postat pe grupul intern, fostul ministru al justiţiei Stelian Ion i-a criticat pe europarlamentarii demisionari care au lăsat datorii la partid, spunând că „au simțit nevoia să își justifice public neplata cotizației aruncând cu acuze cât se poate de dure și incorecte la adresa foștilor colegi din USR“.
„Important este ca europarlamentarul să nu fie lipsit de veniturile sale într-o asemenea manieră încât să-i fie afectată independența și să devină vulnerabil și coruptibil. Or, raportat la veniturile lor actuale, o cotizație de 3.000 de lei este greu de susținut că le-ar afecta independența”, a susţinut Stelian Ion în mesajul său postat pe grupul USR.
Fostul ministru spune că cine câștigă din politică trebuie să achite mai mult
Fostul ministru al justiţiei a mai scris că i s-ar părea imoral ca demnitarii partidului să plătească aceeaşi cotizaţie precum membrii simpli.
„Dacă e imoral ca un parlamentar sau europarlamentar, care deține aceste funcții bine remunerate, obținute cu sprijinul partidului, să achite diferențiat o cotizație la partid sensibil mai mare decât un student, pensionar, șomer sau un angajat la stat sau în mediul privat, care nu câștigă niciun ban din politică, rămâne să aprecieze fiecare. Nu mi se pare nimic imoral, dimpotrivă”, a scris Stelian Ion.
Cât privește acuzațiile privind încălcarea legislației europene, fostul ministru USR susține că nu este cazul, din două motive:
- Opinia prezentată de Departamentul Juridic al Parlamentului European, invocată de grupul Cioloș, „nu are puterea unei norme juridice”.
- Din cuprinsul acelui document nu rezultă că europarlamentarii nu ar putea fi obligați să plătească cotizații în cuantumul fixat de către partide, ci doar să nu se impună o cotă parte, gen X% din indemnizație.
„Or, nu aceasta este situația noastră, pentru că în USR avem de-a face cu o cotizație fixă, fără nicio referire la salariul europarlamentarului”, mai arată fostul ministru.
Stelian Ion scrie totodată că „e o politică cu vechime de aproape 5 ani în USR”. Numai că această politică s-a votat cu 10%, arată încă două documente oficiale ale conducerii USR.
Cine a votat pentru 10%, cine a fost împotrivă
În 21 martie 2018, potrivit procesului-verbal aflat în posesia Libertății, în Biroul Național al USR s-a propus explicit: „Cotizația europarlamentarilor în valoare de 10% din indemnizație va fi virată către bugetul central al USR”. Iar cel mult o treime din acest 10% poate fi trimisă de către eurodeputat direct la filiale.
Au votat:
- pentru: Mureșan, Bulai, Mihail, Barna, Mălureanu, Moșteanu, Moș, Dinică, Mascut, Stoian, Botoș, Drulă, Dobrev (13) – Adoptat
- împotrivă: Corbu, Coliban, Levente, Seidler
- abținere: Stancu, Goțiu, Benga, Ciceală, Năsui, Prună
Ultima oară s-a discutat în decembrie 2021
După ce Cioloș a devenit președinte, el a încercat să explice că nu e în regulă. Și a propus să fie voluntar, nu obligatoriu, pentru că există riscul ilegalității. Procesul-verbal al ședinței Biroului Național USRPLUS din 16 decembrie 2021, consultat de Libertatea, arată că transformarea cotizației într-una voluntară a fost votată astfel:
- pentru: Lupu, Tudorache, Pîslaru, Cioloș, Mihăilă, Teniță, Berescu, Dragu, Voiculescu (9).
- împotrivă: Ghinea, Mălureanu, Drulă, Miruță, Dehelean, Panait, Năsui, Barna, Stelian Ion, Prună, Moșteanu, Botoș. (12).
Cotizația de 10% a rămas obligatorie. Prin urmare, și acum, USR are praguri de cotizație lunară diferite în funcție de statutul membrilor:
- 5 lei în mediul rural
- 10 lei în mediul urban
- 1.000 de lei pentru parlamentarii naționali
- 3.000 de lei pentru parlamentarii europeni.
Ce cotizaţii plătesc europarlamentarii din alte partide
„La PNL nu există o cotizaţie specială pentru europarlamentari, ci cotizaţia generală de 5 lei/lună pentru a fi membru PNL. Unele filiale au fixat la 10 lei/lună. În rest, europarlamentarii pot face donaţii benevole, dar nu este o cotizaţie obligatorie”, a explicat pentru Libertatea europarlamentarul Cristian Buşoi.
În PSD, lucrurile stau diferit, susțin surse din partid: „Nu a fost impusă o cotizație la nivel de conducere centrală pentru europarlamentari. Există europarlamentari care n-au plătit nicio cotizație până acum și nici nu li s-a impus una. Totul e la nivel de organizație locală, cea din care face parte europarlamentarul, deputatul etc”.
„La noi, fiecare îşi plăteşte cotizaţia lunară, care e fixă. N-am impus niciodată cotizaţii mai mari pentru membrii cu funcţii, nici măcar când eram partid parlamentar”, a explicat europarlamentarul Eugen Tomac, ales pe listele PMP. Potrivit acestuia, cotizaţia pentru membri de partid este de 5 lei, în timp ce persoanele care fac parte din conducerea Consiliului Executiv Naţional plătesc 300 de lei.
Europarlamentarii UDMR au refuzat să răspundă la solicitarea Libertatea privind cotizaţiile diferenţiate pentru membrii de partid aleşi în Parlamentul European.