„În statul eșuat pe care ni-l anunța deunăzi președintele Klaus Iohannis, am primit o nouă decizie a CCR”, a transmis Stelian Ion în mesajul video postat pe pagina de Facebook a USR. El a precizat că legea de desființare a SIIJ propusă de ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, este „în fapt o reînființare a unei structuri, a unei rețele de investigare a infracțiunilor din Justiție”.
„Este un moment complicat, care vine cu puține zile înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneția”, a precizat deputatul USR, care i-a cerut șefului statului să mai aștepte 10 zile.
„De aceea, solicităm președintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege până în momentul în care avizul va fi adoptat de către Comisia de la Veneția, pe 19 martie. Mai sunt 10 zile până la emiterea acestui aviz”, a adăugat Stelian Ion.
CCR a respins sesizările USR și AUR privind legea de desființare a SIIJ
Afirmațiile deputatului USR vin în contextul în care Curtea Constituţională a României a respins astăzi, 9 martie, cu unanimitate de voturi, sesizările USR şi AUR privind proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale a Infracțiunilor din Justiţie (SIIJ). Drept urmare, legea merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Guvernul a aprobat pe 14 februarie proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Proiectul a fost apoi adoptat de Camera Deputaţilor și, pe 28 februarie, și de Senat, în calitate de for decizional.
Legea de desființare a SIIJ a fost atacată apoi la CCR de AUR și de USR. „În realitate, PSD, PNL și UDMR au votat o reînființare pe steroizi a acestei Secții Speciale. DNA nu va mai putea ancheta procurori și judecători pentru fapte de corupție. Și nici pe judecătorii Curții Constituționale și pe magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională”, a spus Cătălin Drulă, președinte interimar USR, pe 21 februarie.
Proiectul de desființare a SIIJ, iniţiat de ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, prevede că Secția Specială se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite. Practic, acest lucru înseamnă că dosarele de corupție ale magistraților nu vor reveni la DNA.
„A rupe din competența DNA un sector vital poate fragmenta lupta împotriva corupției”, a avertizat DNA pe 15 februarie.