În dosarul penal care-i vizează au fost inculpați și cinci polițiști, printre care fostul șef al IPJ Alba, comisarul șef Florin Dogaru, și fostul șef al Secției 9 de Poliție Rurală Câmpeni, comisarul șef Dan Toma. Dogaru este acuzat de abuz în serviciu, în condițiile în care a dispus sancționarea unuia dintre cei doi agenți în baza unei cercetări disciplinare care, în opinia procurorilor, s-a derulat ilegal.
Dan Toma este cercetat pentru luare de mită, participație improprie la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, compromiterea intereselor justiției, influențarea declarațiilor și mărturie mincinoasă.
În dosar mai sunt cercetați un polițist de la DGA Alba Iulia, un ofițer de la Biroul Control Intern al IPJ Alba și o agentă care ar fi furnizat afaceriștilor programul de muncă al polițistului integru de la Postul Sohodol, pentru ca aceștia să își desfășoare afacerile nederanjați.
Au fost inculpați și trei oameni de afaceri, care au inițiat demersurile privind înlăturarea agenților, și o societate comercială. La dosar sunt interceptări telefonice, ambientale și chiar din birourile unor polițiști, cum ar fi cel al fostului șef al IPJ Alba.
Polițist sancționat ilegal
„În perioada 2021-2022, inculpații polițiști ar fi «protejat» interesele celorlalți inculpați cercetați (la vremea respectivă marea majoritate desfășurau activități de exploatare material lemnos), prin aceea că și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu în ceea ce-i privește pe doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Alba, respectiv Brigada de Operațiuni Speciale (BOS) Alba Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliție desfășurată, cu cea a oamenilor de afaceri.
Concret, în urma unor controale efectuate de cei doi agenți în zonele în care se desfășurau activități de exploatare a lemnului, la insistențele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpații polițiști ar fi desfășurat mai multe activități nelegale, concretizate în propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de muncă, transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenți”, susțin cei de la DNA.
De asemenea, s-a mai dispus efectuarea asupra unuia dintre agenți a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispozițiilor legale, sancționarea abuzivă a unuia dintre agenți cu diminuarea salariului cu 10% pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menționată anterior era același cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluționării cercetării prealabile, soluția clasării constatând că faptele reținute în sarcina agentului nu există.
Polițistul a mai fost detașat nelegal la un post de poliție situat la distanță mare de locul de muncă, după care au fost efectuate presiuni pentru acceptarea mutării definitive de la postul de poliție pe raza căruia oamenii de afaceri își desfășurau activitatea.
În plus, unul dintre cei trei oameni de afaceri i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/filmat fără drept și fără vreun interes legitim pe cei doi agenți de poliție atât la domiciliu sau la locul de muncă, cât și în alte locuri pe care aceștia le-au frecventat.
Procurorii mai susțin că cei trei afaceriști inculpați ar fi promis unei persoane (investigator sub acoperire) suma de 5.000 de euro pentru a-și trafica o presupusă influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționari din conducerea I.G.P.R., și că-i va determina pe aceștia să-l transfere pe agentul de la BOS Alba într-o altă subunitate de poliție.
În 22 ianuarie 2022, investigatorul sub acoperire a înregistrat o convorbire, aflată în rechizitoriu, cu un afacerist care se lăuda cu prietenia care îl leagă de șeful IPJ Alba:
Om de afaceri: Că-i vinovat sută la sută și ……… și ……….. Pe ……… nu tră că la ăla l-am… numa se așteaptă de la procuror ceva… inspectorul șef… și pe ăla îl dă, cred că-l dă afară… pe amândoi ar trebui să-i dea!
Investigator: Pe cine? Pe…
Om de afaceri: Și pe …….. și pe ………..! Pe ……….. îl dă sută la sută numa va mai dura un pic… sută la sută îl dă!
Investigator: Am înțeles!
Om de afaceri: Păi cu inspectoru, cu inspectoru șef îs prieten… îs prieten de 25 de ani!
Investigator: Da cine?
Om de afaceri: O fost șef la Economic…
Investigator: Da cine?
Om de afaceri: Dogaru!
Investigator: Dogaru?
Om de afaceri: Ie da nu aparține de ……..
Investigator: Nu are nicio treabă!
Om de afaceri: Păi nu are că-i dam io ….
Investigator: V-am zis și atunci, nu au nicio treabă!
Om de afaceri: Îi dam io caschete! (…)
„Țuică, nu vezi ce mărgele are?”
Într-o altă conversație, omul de afaceri face promisiuni cu privire la remiterea unor produse de carmangerie către ofițerul sub acoperire în scopul traficării influenței acestuia pe lângă factorii de decizie care pot dispune mutarea agentului BOS care deranja furtul de lemn.
Astfel, în data de 25 februarie 2022 omul de afaceri s-a întâlnit din nou cu acesta la un restaurant din centrul municipiului Alba Iulia. La finalul întâlnirii, afaceristul îi cere acestuia să își aducă mașina mai aproape de mașina lui și să deschidă portbagajul.
Acesta face ce i se spune, iar omul de afaceri scoate din portbagajul mașinii sale și pune în portbagajul mașinii investigatorului următoarele produse alimentare:
- 5 litri țuică de casă,
- 10 litri vin alb,
- 10 bucăți produse carmangerie – salam în cantitate totală de 3 kg,
- 12 bucăți produse carmangerie – salam, alt sortiment, în cantitate totală de 6,2 kg,
- 2 bucăți produse carmangerie parizer în cantitate totală de 4,4 kg,
- 3,7 kg produse carmangerie cârnați/crenvurști.
La acel moment, ofițerul acoperit îl întreabă pe afacerist care este scopul remiterii bunurilor, iar acesta îi spune direct că se așteaptă ca să intervină astfel încât apropiații săi să fie lăsați în pace și polițistul să fie mutat.
Om de afaceri: No, desfă portbagaju.
Investigator: Ești prea drăguț. Da nu…
Om de afaceri: Ia apa asta…
Investigator: Da ce-i acia?
Om de afaceri: Țuică, nu vezi ce mărgele are?
Investigator: Ai de… mea, da ce-s astea… (afaceristul pune o ladă cu bare de salam în portbagajul mașinii investigatorului).
Om de afaceri: Vezi că ăsta-i salam de struț, primul de aici…
Investigator: Da după ce-mi pui atâtea, omule bun?
Om de afaceri: Ia pune și ăștia… (… îi înmânează o pungă de culoare albă pe care investigatorul o pune în portbagajul mașinii sale).
Investigator: Ai, ai, ai, ai… Ce Dumnezău să fac cu astea? (omul de afaceri îi înmânează două recipiente cu un lichid).
Om de afaceri: No, ai. Vezi că ăla jos e parizer, da parizer făcut de pretinu ăla… închide capota, după ce o mai lași? Îți faci poze-n Brașov cu ea.
Investigator: No bun…
Om de afaceri: N, ne-auzâm …
Investigator: Ne-auzim. Sănătate.
Om de afaceri: N-are rost să mai întrebe pe nimeni, numa să-i deie bâte. Serios că dacă… dacă nu să-l lase… nu mai discutăm, ce să-i mai… face ăștia hârtii, ce hârtii… să mai facă p..a mare… să rânjască pe acolo prin Câmpeni… râde di ceia… știi… Ne auzim!
„5.000 de euro în 5 săptămâni”
Același om de afaceri, care este și consilier local în comuna Vadu Moților, i-a promis investigatorului suma de 5.000 de euro pentru ca agentul BOS să fie îndepărtat din zona Munților Apuseni.
Astfel, după mai multe discuții, în 7 martie 2022, afaceristul s-a întâlnit cu agentul acoperit, tot la un restaurant din Alba Iulia, unde a încercat să obțină o amânare a remiterii sumei de bani.
Bărbatul „garantează” pentru cei doi oameni de afaceri pe care susținea că îi reprezintă și, în final, promite că el va da suma de bani, nu direct, ci prin intermediul unui prieten, „motivat de faptul că s-a jurat că bani el nu mai dă la nimeni”. Din discuție rezultă că remiterea sumei este condiționată de mutarea polițistului la Sibiu, nu în județele Hunedoara sau Alba.
Investigator: No cum?… Ați vorbit cu oamenii?
Om de afaceri: Cum?
Investigator: Ați vorbit cu oamenii?
Om de afaceri: Ie. (…)
Investigator: No, ziceți-mi ce o zis ăștia?
Om de afaceri: Oamenii o zis că îs de acord. Nu au acum, da în 5 săptămâni dă ăla vițeii și-ți aduce banii.
Investigator: …n.l.neinteligibil…
Om de afaceri: Ie, îți aduce banii! Viu io cu ficiorul ăla, or vii dumneata aici! … numai când dă vițeii, că el are viței, o zis că atunci îi programat… Aia garantez io că ți-i dă! Da să-l mute de aici, că și vineri o fost … sâmbătă… pe acolo iar, cu Touaregul lui!
Investigator: Da bine, acuma ăsta umblă de… umblă cât… nu-l poți ține în casă… omul trebuie să umble…
Investigator: No bun, haideți să văd…
Om de afaceri: Doară el îi mare!
Investigator: Să stabilim!
Om de afaceri: Numa o zis că la Deva să nu-l deie… la Sibiu. La Deva îi mai… mai la Abrud și ajunge… neinteligibil…
Investigator: Eu trebuie să… neinteligibil… vă spun acuma să știm, că tot am avansat discuția, domnu ăsta…
Om de afaceri: Cum?
Investigator: Domnu ăsta, cu care discut eu…
Om de afaceri: Ie!
Investigator: Omu ăsta, a meu, îi ofițer la Inspectoratul General al Poliției Române, el se ocupă de D.O.S… cu partea, cu tot ce trebe… El… îi zic, în felul următor…, am discutat cu el în weekend, i-am zis…
Investigator: Pe cei de la Direcția de Operațiuni Speciale, el se ocupă cu … bun! Spuneți-mi ce îi zic io la ăsta? Acuma cum să discut cu el, ce-i pot promite?
Om de afaceri: Ziceți-i 5.000, în cinci săptămâni ăsta vi-i dă, io răspund de aia!
Investigator: Deci 5.000 de euro în 5 săptămâni o să…
Om de afaceri: Da… în 5 săptămâni vine, dă bani… Da să-l mute la Sibiu, nu la Deva… neinteligibil…
Investigator: La a meu i-am zis, i-am zis să nu rămână pe Alba și Hunedoara, no… Alba și Hunedoara să nu rămână!
Om de afaceri: … neinteligibil… acasă… și poate trece din Sohodol la Hunedoara, peste deal.
Investigator: Am înțeles!
(…)
Investigator: Acuma, dacă tot suntem la discuția asta, ei nu au putut să dea un avans să îi dau ceva la ăsta?… la colonel?
Om de afaceri: Nu, că are bani, da numa amu nu avea! Are pi… el are… io răspund de aia, io răspund… 100%…
Investigator: Să nu mă pună…
Om de afaceri: … neinteligibil… uită-te la data de azi, și de azi în 5 săptămâni, de nu-ți dă banii, mă scuipi în obraz! Io-ț… 100%, nu așa! Io-s jurat că nu dau bani, doar știi bine!… neinteligibil… Să mă bată Dumniezo! Io nici la frate-miu nu-i dau bani! Auzi, la nimeni nu mai dau bani împrumut! I-am dat… neinteligibil… dai banii… i-am dat odată la o judecătoare și-s aici sunt m… neinteligibil… și ce-ți tre banii că tu ai bani, no zi numa, ăsta-i lucru?
Investigator: Nu… nu, nu, nu, nu! Când ai vorbit o treabă să o duci până la capăt!
„Atenție ce vorbiți pe WhatsApp!”
În final, afaceristul este, probabil, atenționat că a discutat cu un agent acoperit și încearcă să se retragă din această discuție. El explică și semnificația produselor alimentare pe care i le-a dat investigatorului, susținând că nu ar fi încercat să cumpere „influența acestuia”.
La finalul discuțiilor, omul de afaceri îi transmite unui alt afacerist, prin intermediul aplicației WhatsApp, următorul mesaj: „Atenție ce vorbiți pe WhatsApp! Zi-i și la colegul tău”, afaceristul răspunzând „Ok”.
„Acest lucru denotă că (omul de afaceri – n.r.) a realizat că demersurile grupului infracțional organizat la adresa agentului de poliție s-ar putea să fie monitorizate de către organele de urmărire penală, persoana căreia i-au fost promiși cei 5.000 de euro pentru cumpărarea de influență putând să aibă calitatea de investigator”, susțin procurorii DNA.
Campanie mediatică și polițiști urmăriți
Gruparea a inițiat și o campanie mediatică împotriva celor doi polițiști. Astfel, în 14 septembrie 2021 este interceptată următoare discuție telefonică:
Om de afaceri 1: Da, domnu șef!
Om de afaceri: Hai, că eram la la avocată.
Om de afaceri 1: Acuma gătai cu preoții și nu putui, că avură și un mort și umblă Dumnezău tăt, și cu morți, și cu vii astăzi.
Om de afaceri: Gătași aia?
Om de afaceri 1: Acuma redactăm pă ia.
Om de afaceri: Păi ie, da să scrii acolo: Ministerul de Interne are motorină să să plimbe?
Om de afaceri 1: Scriem de tăt. De Ministeru de Interne, cu motorină, cu cotă pân fundații, cu cotă pân groape, cu tăt.
Om de afaceri: Așa. Scrie și…
Om de afaceri 1: N-apăi acuma… Eu asta am vrut de, trebuia să mi se ivească Dumnezeu și mie partea dreaptă.
Om de afaceri: Și vezi? Auzi?
Om de afaceri 1: Cum?
Om de afaceri: Scrie acolo cum, că de câte luni vă hărțuie pe acolo, scrie!
Om de afaceri 1: De la întâi a patra, din aprilie suntem, domnu.
Om de afaceri: Da.
Om de afaceri 1: De la întâi a patra, de întâi aprilie o făcut-o ei.
Om de afaceri: Da. Are, are statu atâta… și nu-i ceva de nu ne lasă polițiștii.
Om de afaceri 1: Numa un pic de răbdare, c-o să vedeți pă televiziune tot.
Om de afaceri: Tu fă numa repede, s-o văd dată.
Om de afaceri 1: Deci (n.l. – neinteligibil).
Om de afaceri: Fă, da fă-o ca lumea!
Om de afaceri 1: Păi ca lumea o fac acuma, că (n.l. neinteligibil) o fac.
Om de afaceri: Așa. No, bun!
Afirmațiile denigratoare compuse de afaceriști au fost difuzate de un site de știri local din județul Alba. În același timp, potrivit rechizitoriului, gruparea organizată a cumpărat serviciile unui presupus influencer local, cunoscut pentru postările agresive la adresa Poliției.
Procurorii au reținut pentru cei trei afaceriști infracțiunea de cumpărare de influență. Aceștia au inițiat și o acțiune de urmărire a polițiștilor care le deranjau afacerile ilegale cu lemn, atât în timpul serviciului, cât și în timpul liber al acestora. Cu ocazia percheziției domiciliare efectuată la imobilul folosit de unul dintre oamenii de afaceri și în autoturismul acestuia a fost identificată o coală A4 pe care au fost consemnate olograf, cu litere de tipar, următoarele:
„18.02.2022
– ora 10:15 – S. împreună cu L. au venit la restaurantul Regal împreună cu dasterul, unde au servit cafea, la plecare au ieșit amîndoi, avînd video în acest sens
– ora 10:50 – Valea Dobri
– ora 11.00 Hădărău – ora 11.04 – s-a întors Bistra – ora 11.35 – Gura Sohodol – ora 11.44 – 4 ture de oraș pe centru
– ora 11.46 – la restaurant Regal – ora 12 – în drum spre Baia de Arieș – ora 13.07 – a plecat din Baia de Arieș – ora 13.58 – intrare în Vidra – ora 14.09 – a parcat în față la Primărie Vidra – ora 16.02 – a parcat dasterul în parcare în fața blocului
21.03.2022
– ora 18.41 – S-a trecut pe la mine pe acasă din nou filmându-mi casa și animalele cu telefonul personal – am filmare în acest sens
– ora 18.55 – a urcat mai sus cu 2 km de locuința mea unde a stat 5 min pe urmă a plecat (fără să fi fost activități forestiere în acea zonă și la acea dată)
22.03.2022
– ora 10.03 – S. urcă sus la restaurant Rivali cu L., filmare in acest sens
– ora 11.00 – se deplasează sus la domiciliul meu
– ora 11.45 – coboară la Gura Sohodol”.
Aceste consemnări au ajuns inclusiv la conducerea IPJ Alba. „N. C. G. desfășoară activitățile de supraveghere și de urmărire a agentului de poliție în mod ostentativ și agresiv astfel încât acesta să vadă și să conștientizeze că este monitorizat, scopul fiind de a-l intimida”, mai afirmă procurorii DNA, potrivit unui document consultat de Libertatea.
Dosarul se află în fază finală în ceea ce privește cercetările. Până la pronunțarea unei hotărâri definitive în justiție, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Vezi subiectele la proba la matematică la Evaluare Naţională 2024, iar de la ora 13.00, rezolvarea subiectelor la matematică – Evaluare Naţională 2024!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gigiladrea • 27.06.2024, 13:26
mafia politica condusa de varfurile psdnl de decenii protejeaza si incurajeaza toate celelate mafii a lemnului - de care se vorbeste foarte rar, imobiliara - de care nu se vorbeste deloc, a jocurilor de noroc - de care nu se vorbeste deloc, a proxenetilor - de care nu se vorbeste deloc, a drogurilor - de care nu se vorbeste deloc, a evazionistilor - de care nu se vorbeste deloc, etc
MistyDo49 • 27.06.2024, 13:12
Se pare că șefii din poliție sunt datori politicienilor din județ. Poate se va apela din nou la rotirea cadrelor de conducere dintr-un județ în altul. Nici corpul de control al ministrului nu își mai face datoria , controlul de fond anual este superficial . Oare ce fac ofițerii de la protecție internă?
K476 • 27.06.2024, 12:59
Un caz clasic de expunere a politiei locale la relatiile de prietenie, rudenie, vecinatate samd. Acest caz trebuia instrumentat in mod clasificat de un centru aflat la min 2-300 km.