• Libertatea a obținut înregistrarea ședinței din 21 august 2018 în care Veronica Munteanu, judecător la Judecătoria Sector 6, a ironizat constant o victimă a violenței domestice, a criticat-o pentru alegerile făcute și a acuzat-o că vrea să îl bage în închisoare pe tatăl copilului lor.
  • Femeia a răbdat aproape trei ani bătăile și abuzurile soțului său, de dragul copilului pe care îl au împreună.
  • Deși un ordin de protecție i-a interzis să se apropie de soție, bărbatul l-a încălcat constant. Încă îi trimite mesaje în care o acuză că a distrus familia, o jignește și o amenință.
  • Ajunsă în fața instanței pentru a obține ordin de protecție și pentru fetița care are acum 4 ani, femeia a dat de un judecător care a transformat sala de judecată într-un spectacol pe care publicul are dreptul să-l cunoască.
  • Peste 35.000 de fapte de violență în familie au fost sesizate la Poliție anul trecut. Statisticile arată că doar 4% din faptele de violență în familie ajung în instanță.
  • Numărul cazurilor de violență domestică poate fi însă mult mai mare, pentru că victimele aleg de multe ori să tacă. De teama de a se expune, de frica de agresor sau pentru că nu mai văd o soluție în ajutorul pe care l-ar putea primi de la autorități.

 

“Dacă doamna s-a obişnuit cu injuriile, cu ameninţările şi după ce a făcut o dată, a văzut că e înjurată, amenințată şi îi provoacă o stare de temere… (…) Să-mi fie cu iertare, dar dacă nu merge mai departe cu gândirea şi dacă nu găseşte o soluţie onorabilă, ne punem şi noi întrebarea firească, de ce s-a supus acestei umilinţe?”

“Unii oameni, când iubesc, nu-i mai opreşte nimic, nici legea, nici judecătorul, nici preotul şi cu atât mai puţin familia. Dacă își ascultau familia, omenirea nu beneficia de povestea lui Romeo şi Julieta. De când e făcută lumea aşa se întâmplă lucrurile”

“Mă deranjează orice zâmbet al victimei violenţei în familie. Orice zâmbet îmi afişaţi şi oricât de distractivă vi s-ar putea părea procedura şi starea în care vă aflaţi, acest zâmbet face cât 50 de probe. (…) Controlați-vă ticurile nervoase!”

Așa i s-a adresat judecătoarea Veronica Munteanu unei femei din București care a trăit sub un stres constant în ultimii trei ani, din cauza bătăilor și amenințărilor fostului său soț, în timpul unei ședințe pentru obținerea ordinului de protecție pentru fetița ei.

 «Cu timpul, s-a transformat într-un monstru»

Pentru a-i proteja identitatea, îi vom spune Elena.

Elena l-a cunoscut pe fostul ei soț la hotelul la care acesta lucrează. “Părea un om normal, care își dorește o familie”, își amintește ea. A rămas însărcinată jumătate de an mai târziu și cei doi au avut nunta în aceeași zi cu botezul fetiței lor. Asta se întâmpla în 2015.

Prima violență a fost în noiembrie 2016. Cearta a pornit de la ceva banal. Dar reacția lui a fost îngrozitoare: a strâns-o de gât, a bruscat-o. Elena l-a dat atunci afară. Dar tot ei i-a părut rău, pentru că era frig. L-a sunat și i-a spus să se întoarcă.

“A fost ok la început, dar apoi s-a transformat într-un monstru”, spune Elena.

O lovea, apoi își cerea scuze și îi spunea că o iubește. Ea îl ierta, o perioadă totul era bine, dar apoi o luau de la capăt. Când consuma alcool, era mult mai violent. Cea mică a fost martoră la toate bătăile.

Și-a făcut curaj și l-a părăsit, a divorțat, iar acum locuiește în apartamentul părinților ei. A obținut de la instanță ordin de protecție. Ordinul a expirat în toamna anului trecut.

Îi trimite mesaje de amenințare și jigniri

aIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Cu și fără ordinul de restricție, fostul soț al Elenei a fost continuu violent, iar mesajele de hărțuire și amenințare nu au încetat să curgă.

Îi trimite mesaje de genul “În loc să fim o familie, ai distrus-o”, “Nu ești făcută să ai o familie”, “Ești o mincinoasă, o perversă, o golancă, o prostituată” sau “Oare cu câți bărbați te culci? Mii”.

Deși a încălcat în repetate rânduri ordinul de protecție și, în ciuda plângerilor la poliție, Elena nu a reușit să se apere.

Bărbatul a venit de mai multe ori la ea acasă. Ba chiar a și lovit-o de câteva ori, a bruscat-o, a țipat la ea și a amenințat-o, povestește femeia.

Mama lovită în picior după ce tatăl a bruscat-o pe fetiță

De curând, într-o duminică, fetița nu a mai vrut să stea cu tatăl ei întreaga zi, așa că a fost nevoit să o aducă acasă la Elena mai devreme. La întâlnirea obișnuită din parc, unde ar fi trebuit să stea la distanță și să-l lase pe copil să meargă singur până la mama lui, conform înțelegerii făcute pentru a respecta ordinul de protecție, bărbatul și-a bruscat fiica, strângând-o tare de încheieturi. A început să plângă, iar Elena a țipat la el să o lase în pace.

S-a ales ea însăși cu o lovitură puternică în picior pentru că a îndrăznit să intervină.

“E foarte speriată. A doua zi dimineață, mi-a spus ca un om mare: sunt supărată din cauza lui tata”, povestește Elena.

Din acest motiv încearcă acum să obțină custodia exclusivă. Anul trecut a ajuns în fața instanței cu o solicitare de ordin de protecție și pentru copil, sătulă să-și mai vadă fiica traumatizată. Instanța a respins cererea, spunând că nu există motive.

«Mă deranjează orice zâmbet al victimei violenţei în familie. Controlați-vă ticurile nervoase!»

În ședința din 21 august 2018, la Judecătoria Sectorului 6, în aceeași sală s-au aflat Elena și fostul său soț. Veronica Munteanu a judecat cazul. În înregistrarea care a ajuns în posesia ziarului, se aude cum aceasta o persiflează pe Elena, o critică pentru alegerile făcute și îi spune pe șleau că nu gândește.

În primă fază, judecătoarea s-a răstit la Elena pentru că i s-a părut că zâmbește:

“Mă deranjează orice zâmbet al victimei violenţei în familie. Orice zâmbet îmi afişaţi şi oricât de distractivă vi s-ar putea părea procedura şi starea în care vă aflaţi, acest zâmbet face cât 50 de probe”. Avocatul intervine și spune că este doar un tic nervos. Elena își mușca buza ca să nu plângă. “Nu mă interesează ce este, să-şi controleze mimica feţei! Este un zâmbet, să-mi fie cu iertare. (…) Să-şi controleze ticurile nervoase!”.

«Credeți că prin emiterea unui ordin de protecție putem să reeducăm părțile?»

Redăm câteva fragmente din înregistrarea audio a ședinței de judecată:

Veronica Munteanu: Credeţi că prin emiterea unui ordin de protecţie putem să reeducăm părţile? (…) Credeţi că prin emiterea unui nou ordin de protecţie putem să-l resocializăm sau să-l reeducăm (pe agressor – n.r.)?

Avocatul Elenei: De-asta se apelează la ordinul de protecție. Trebuie să protejăm victima. Victima se simte amenințată, simte că îi este încălcată demnitatea prin injuriile care i se aduc, prin amenințări, îi provoacă o stare de teamă.

Veronica Munteanu: Dacă doamna s-a obişnuit cu injuriile, cu ameninţările şi după ce a făcut o dată, a văzut că e înjurată, amenințată şi îi provoacă o stare de temere, nici după aceea, când a fost pusă în discuţie siguranţa ei personală, nu a gândit mai departe să spună “dar de ce mă supun eu chinului ăstuia şi nu-mi angajez un avocat căruia să îi spun domle, ia copilul şi du-l 50 de metri tatălui, că poate ar fi mai simplu decât să-mi asum o asemenea umilinţă”. Eu văd că mi-a făcut asta azi, că mi-a făcut asta peste o săptămână, că mi-a făcut asta peste două săptămâni, peste cinci săptămâni şi că tot îmi face asta. Să-mi fie cu iertare, dar dacă nu merge mai departe cu gândirea şi dacă nu găseşte o soluţie onorabilă, ne punem şi noi întrebarea firească, de ce s-a supus acestei umilinţe?

Avocat: A încercat să  treacă peste aceste lucruri, având în vedere interesul minorului. Nu m-a dus nici pe mine capul să o sfătuiesc să angajeze pe cineva pentru asta.

Veronica Munteanu (sarcastică): Dobândiţi experienţă să vedeţi cum se rezolvă problemele de familie. Vă spun eu cum se rezolvă, domnul avocat. E nevoie ca dumneavoastră să vă părăsiţi familia şi să vă puneţi la dispoziţia  clientei, ca să puteţi remedia problemele familiale ale clientei. Despre asta e vorba. Vă puneţi la dispoziţia clientei ca să-i rezolvaţi toate problemele. Asta cere societatea, se pare, că şi eu fac acelaşi lucru din poziţia de judecător. Uneori trebuie şi sacrificiul ăsta, domnule avocat. (…) Noi ne părăsim familiile, venim din concediu sau de unde ne găsim, ca să-i ajutăm să comunice. Adică chiar aşa pretenţii avem? Să ştie să comunice?

«Fără nici o probă, mintea ne zboară și credem că tatăl este un pericol pentru copil»

Magistratul a găsit și o scuză pentru violența în familie: dragostea prea mare, în calea căreia nu poate sta nici măcar legea. Aici se adresează tatălui femeii.

Veronica Munteanu: V-a povestit vreodată fiica dumneavoastră sau vreun vecin că l-a văzut pe pârât lovind copilul, comportându-se necorespunzător, dându-i droguri, ținând-o atârnată în joacă la etajul 7 al blocului sau chestii de genul ăsta, care să pună în pericol copilul? (…) Fără nici o probă, putem să gândim – că mintea ne zboară – că tatăl reprezintă un pericol pentru copil, că s-ar putea s-o ia razna la un moment dat. (…) Plecaţi de la premisa că se admit toate cererile fiicei dumneavoastră, că dumnealui va sta ceva timp la puşcărie, pentru că nu a respectat ordinul de protecţie. (…) Nu ştiu, domle, dacă venea să vă sperie sau venea pentru că unii oameni, când iubesc, nu-i mai opreşte nimic, nici legea, nici judecătorul, nici preotul şi cu atât mai puţin familia. Dacă își asculta familia, omenirea nu beneficia de povestea lui Romeo şi Julieta, nu? Adică de când e făcută lumea aşa se întâmplă lucrurile.

Inspecția Judiciară: «A avut un limbaj neadecvat, dar nu a încălcat nici o lege»

Elena a fost foarte afectată de episodul cu judecătoarea. A fost la psiholog, apoi s-a hotărât să facă plângere împotriva magistratului la Inspecția Judiciară.

Răspunsul instituției la plângerea femeii a fost că, deși Veronica Munteanu a avut, într-adevăr, un limbaj “nu tocmai adecvat”, nu a încălcat nici o lege, astfel că nu poate fi sancționată.

“Se poate aprecia că nu au fost tocmai adecvate comentariile președintelui completului în ședința de judecată, însă nu justifică suspiciunile petentei privind lipsa de imparțialitate a judecătorului și nici nu se pot considera ca reprezentând o intenție a magistratului de o învinovăți pe reclamantă pentru conduita pârâtului. (…) Nu rezultă fără echivoc și în mod obiectiv faptul că atitudinea doamnei judecător Veronica Munteanu s-ar fi poziționat în zona abuzului de putere, fiind contrară normelor deontologice, (…) iar percepția subiectivă a petentei, în sensul că judecătorul ar fi folosit un ton ridicat, ofensator și jignitor, nu este suficientă și concludentă pentru a reține în mod automat o conduită necorespunzătoare”, se arată în răspunsul Inspecției Judiciare.

Libertatea a încercat să ia legătura cu judecătoarea Veronica Munteanu prin biroul de comunicare al Judecătoriei Sectorului 6, însă ni s-a transmis că magistratul nu dorește să comenteze acest caz.


Citește și:

Carmen Dan, reacție vehementă la adresa judecătoarei care a ironizat, criticat și acuzat o femeie agresată de soț: „Mă simt umilită ca ministru și ca femeie”

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News