Oamenii lui Ion Rădoi, liderul sindical de la metrou, erau atât de supărați pe ministrul Cătălin Drulă încât discutau cum să tocmească rackeți ca să-l lichideze. Unul dintre ei propune asta, se poate interpreta că la furie, altul spune ca nici în glumă să nu mai vorbească despre așa ceva, pentru că erau înregistrați.
Procesul lichidării spațiilor comerciale de la metrou, de unde inclusiv familia lui Rădoi a luat 250.000 de euro, susțin procurorii anticorupție, a deranjat pe multă lume. Nu doar pe liderii sindicatului, ci și pe prietenii lor politicieni.
Discuție între Rădoi și omul lui Negoiță
În discuțiile cu Ion Rădoi, un politician se plânge de ziariști, că le fac probleme. Discuția apare în rechizitoriul DNA, ajuns în instanță. E vorba de o conversație interceptată, purtată între Ion Rădoi și Mihai Nițu, omul de legătură al primarului sectorului 3, Robert Negoiță.
Mihai Nițu era vicepreședinte al Partidului București 2020, în fruntea căruia candidase Negoiță pentru un nou mandat în 2020. Nițu era și angajat Metrorex, în funcția de „instructor depou”, precum și membru de sindicat.
Nițu are mai multe discuții cu Rădoi în care îl asigură de susținerea lui Negoiță că în sectorul 3 nu vor fi desființate chioșcurile ilegale de la metrou.
Într-una dintre acestea, avută pe 2 iunie 2021, Rădoi i se plânge lui Niță de Libertatea, iar Niță, lui Rădoi de jurnalistul Cătălin Tolontan.
Cei doi își împărtășesc problemele pe care le au și își cer ajutor reciproc ca să le rezolve.
Nițu Mihai: „Într-adevăr și colegii noștri când vezi atâta… Că nu, TOLONTAN ăsta nu se lasă deloc, pe undeva mă face să cred că a avut dreptate și primarul ăla cât de cât, de la sectorul 4 (Daniel Băluță, n.red.), că nu s-a apucat el întâmplător să-i facă plângere și toate astea. Nu știu, e schimbat, TOLONTAN nu mai este omul care era cândva. Pentru că vă spun și nouă, la Salubritate, ce ne-a făcut, nu vă puteți i… Dar plus că denaturează, asta e partea proastă! Și știți dumneavoastră…[neinteligibil]…
Rădoi Ion: Dar cine…? Dar… dar ăsta acuma unde e, TOLONTAN?
Nițu Mihai: E la LIBERTATEA, el este acolo. El le învârte pe toate, le taie și le spânzură! (…)
Nițu Mihai: Domnu… deci vă spun, domnu, păi, între noi… deci astăzi m-am intersectat cu dumnealui și printre altele mai a venit asta. Cică: „Domne, noi… noi mergem pe drumul pe care l-am început. Am vorbit cu oamenii aceia ceva, gata! Am promis ceva, ne ținem de… de promisiune!”
Context: Nimeni „nu taie și spânzură” în redacția Libertatea
Distanța critică a presei față de orice formă de putere în stat este o obligație a jurnaliștilor. Politicienii sau administratorii publici consideră, uneori, insistența presei și momentele „când nu se lasă deloc”, cum spune omului primarului Negoiță în stenograme, drept ceva îndreptat împotriva lor.
De pildă, Libertatea relatează constant despre activitatea primăriilor, nu doar cea a sectorului 3. Despre administrația condusă de Robert Negoiță ziarul a publicat multe investigații. Printre acestea cele legate de stația de sortare deșeuri făcută pe terenul închiriat cu 250.000 de euro de la părinții primarului și despre responsabilitățile în accidentul în urma căruia au murit doi oameni pe un șantier al PS3.
Toate aceste articole și urmărirea cazurilor se fac nu pentru că un coordonator editorial sau altcineva „taie și spânzură” în redacția Libertatea, cum spun cei din stenograme, ci pentru că jurnaliștii își fac munca de zi cu zi.