Emmanuel Macron l-a numit pe Stéphane Séjourné în funcția de ministru de externe al țării, în noul guvern condus de tânărul premier Gabriel Attal, a anunțat joi președinția franceză.
La doar 38 de ani, Séjourné este un om-cheie în rândul apropiaților lui Macron, conducând atât grupul Renew din Parlamentul European (după retragerea lui Dacian Cioloș), cât și partidul Renaissance al președintelui.
Europarlamentarul olandez Malik Azmani, prim-vicepreședinte al grupului Renew Europe, va prelua grupul european după plecarea lui Séjourné.
Prin numirea lui Séjourné la șefia diplomației franceze, Macron a recompensat un loialist și un strateg de partid care a petrecut ani departe de lumina reflectoarelor, construind minuțios alianțe pe coridoarele de la Bruxelles și Strasbourg, scrie Politico.
Însă în același timp, au observat unii diplomați, a creat un vid în cadrul Renew, care urma să conducă lista partidului la alegerile europene.
Sub conducerea lui Séjourné, se așteaptă ca ministerul de externe să fie mai implicat în afacerile europene decât sub predecesoarea său, Catherine Colonna.
„El a insistat ca titlul postului său să fie «ministru al Europei și al afacerilor externe», deoarece Europa va fi una dintre prioritățile sale”, a declarat un consilier al lui Séjourné.
Fosta ministră de externe Catherine Colonna nu a reușit să se impună
În fruntea diplomaţiei franceze, dosarele geopolitice pe care le va avea de gestionat împreună cu preşedintele sunt numeroase şi delicate. Criza din Orientul Apropiat şi Mijlociu şi Ucraina sunt cap de listă şi preocupări de frunte pentru francezi.
Mai există însă pe agendă şi alte dosare precum prezenţa tot mai contestată a Franţei în Sahel, scrie RFI România.
Tot atâtea dosare în care Catherine Colonna, predecesoarea sa, fostă purtătoare de cuvânt a ex-preşedintelui Jacques Chirac, fostă ambasadoare la Roma şi Londra, «competentă şi serioasă», cum o descrie ziarul conservator Le Figaro, nu a reuşit să se impună în fruntea diplomaţiei franceze.
Séjourné a fost numit în cadrul unei remanieri de amploare, menită să relanseze președinția în declin a lui Macron. Marți, președintele l-a numit pe Gabriel Attal în funcția de prim-ministru al Franței.
De notat că Séjourné este fostul partener de viață al lui Attal, primul premier francez care și-a asumat deschis homosexualitatea, scrie site-ul televiziunii France 24.
Cei doi bărbați nu și-au confirmat niciodată public despărțirea, dar în declarația sa din octombrie la Înalta Autoritate pentru Transparență în Viața Publică, care compilează declarațiile oficialilor de rang înalt, Attal a declarat că nu are niciun partener.
Numele grele din guvern rămân la locul lor, Macron întinde mâna conservatorilor
În timp ce Attal va continua să lucreze cu unii dintre foștii săi colegi, Macron a mai făcut câteva schimbări care au atras atenția, numind-o printre altele pe Rachida Dati, ministră a justiției în timpul președinției lui Nicolas Sarkozy și fostă europarlamentară a partidului conservator Les Républicains, în funcția de ministră a culturii.
Includerea lui Dati în noul guvern este o mișcare-cheie pentru peisajul politic francez, întrucât este o figură cunoscută pe aripa dreaptă a politicii și cunoscută pentru stilul său de comunicare direct și pentru opoziția vie față de primărița Parisului, Anne Hidalgo.
Dati a fost investigată oficial din 2021 pentru acuzații de corupție, fiind suspectată că a primit 900.000 de euro de la Renault pentru a face lobby în Parlamentul European pe când era europarlamentară, relatează Le Monde și AFP. Dati a negat orice abatere.
Ministrul economiei și finanțelor, Bruno Le Maire, un membru-cheie al cabinetului ale cărui ambiții prezidențiale sunt bine cunoscute la Paris, rămâne în continuare ministru al economiei. Le Maire, fostul șef al lui Attal pe vremea când actualul prim-ministru se ocupa de bugetul francez, se află la cârma economiei franceze de șase ani și jumătate.
Ministrul de interne, Gérald Darmanin, care a avut în vedere funcția de conducere a guvernului și este menționat ca un potențial candidat la următoarele alegeri prezidențiale, ministrul apărării, Sébastien Lecornu, ministrul agriculturii, Marc Fesneau, și ministrul mediului, Christophe Béchu, rămân, de asemenea, în funcție.
Primul guvern Attal are, de asemenea, un cabinet cu roluri extinse. Ministra sporturilor, Amélie Oudéa-Castéra, rămâne în funcție și se va ocupa de pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, dar preia și portofoliul educației.
Catherine Vautrin, o fostă oficial a lui Chirac, îl înlocuiește pe Aurélien Rousseau în funcția de ministru al sănătății, dar va conduce și afacerile sindicale.