Cenușa fizicianului care a murit anul acesta pe 14 martie, după ce și-a petrecut cea mai mare parte a vieții țintuit într-un scaun cu rotile, a fost înhumată alături de cea a savanţilor englezi Isaac Newton, părintele legii gravitaţiei universale, şi Charles Darwin, părintele teoriei evoluţioniste, la Westminster Abbey, catedrala cu o vechime de 1.000 de ani, celebră pentru ceremoniile de încoronare, căsătorii sau înmormântări care au avut loc aici. Ceremonia de înmormântare a fizicianului a avut loc la sfârșitul lunii martie la Cambridge.

La slujbă au asistat prietenii şi familia savantului, dar şi alţi doritori, din 100 de ţări, aleşi printr-o tragere la sorţi din 25.000 de persoane înscrise. În cadrul evenimentului, Benedict Cumberbatch, actorul care l-a interpretat pe savant în producţia BBC din 2004 , a citi un fragment biblic.

Hawking devenit celebru pe plan internaţional pentru studiile sale despre găurile negre, suferea de scleroză laterală amiotrofică şi putea comunica doar prin intermediul unui sintetizator vocal.

Vocea celebrului astrofizician, acompaniată de un fragment muzical realizat de compozitorul de muzică electronică grec Vangelis, cunoscut pentru coloana sonoră a filmului ”Chariots of Fire” (1981), a fost difuzată în spaţiu de la staţia Cebreros a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Sunetul a fost transmis către cea mai apropiată gaură neagră, 1A 0620-00, care formează un sistem binar cu o stea pitică obişnuită portocalie, a precizat într-o declaraţie Lucy Hawking, fiica savantului. ”Este un mesaj de pace şi speranţă, despre unitate şi nevoia noastră de a trăi împreună în armonie pe această planetă. Este un gest frumos şi simbolic care formează o legătură între prezenţa tatălui nostru pe această planetă, dorinţa lui de a ajunge în spaţiu şi modul în care a explorat universul cu ajutorul minții”, a adăugat Lucy Hawking.

Înhumarea în interiorul catedralei Westminster este un omagiu rezervat doar celor mai mari personalităţi britanice. Cele mai recente înmormântări ale unor oameni de ştiinţă care au avut loc aici sunt cea a lui Ernest Rutherford, unul dintre pionierii fizicii nucleare, în 1937, şi Joseph John Thomson, cel care a descoperit electronii, în 1940.


Citește și: EXCLUSIV / Liviu Dragnea le-a propus lui Gică Popescu și lui Ionuț Lupescu postul de ministru al Sportului. Liderul PSD vrea să facă mutatea în toamnă


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News