- PORTRET| Cine a fost Stephen Hawking, fizicianul care ”trebuia să moară” acum o jumătate de secol
- Câteva lucruri mai puțin știute despre Stephen Hawking!
- Viața personală a lui Stephen Hawking. Ce nu se știe despre autorul Teoriei Absolutului
- VIDEO| Filmele în care a apărut Stephen Hawking. Fizicianul nu a fost doar un om de știință ci și o forță a culturii pop
„Suntem profund îndurerai de trecerea în neființă a iubitului nostru tată”, au declarat copiii săi, Lucy, Robert și Tim, conform BBC.
„A fost un mare om de știință și un om extraordinar a cărui muncă și moștenire va supraviețui pentru mulți ani de acum înainte”, au adăugat copiii lui, care au lăudat ”curajul și perseverența” lui și au spus că „strălucirea și umorul său” îi inspiră pe oameni din întreaga lume.
„El a spus odată: ‘Nu ar mare lucru din univers, dacă nu ar fi casa oamenilor pe care îi iubești’. Ne va lipsi pentru totdeauna”, au încheiat comunicatul cei trei copii ai fizicianului.
El a încetat din viaţă la locuinţa sa din Cambridge, în primele ore ale zilei de miercuri.
Cine este Stephen Hawking
Stephen Hawking s-a născut la 8 ianuarie 1942, Oxford, Anglia, și a studiat la St. Albans School (Hertfordshire) și la University College (Oxford). În 1962, la vârsta de 20 de ani, obține titlul de Doctor în Fizică la Trinity Hall din Cambridge, unde își începe activitatea didactică și științifică.
În 1963, la vârsta de 21 de ani, Hawking a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică și i s-a spus că mai are de trăit maximum doi ani. El a continuat să lucreze și s-a căsătorit, în 1965, cu Jane Wilde (divorțând ulterior, în 1995, după o separare ce dura din 1990), și a avut trei copii. Ulterior, el a devenit complet imobilizat și a început să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de un prieten, care poate fi controlat cu mișcări ale capului și globilor oculari, la o viteză de cincisprezece cuvinte pe minut.
În 1995, Stephen Hawking se căsătorește din nou, cu Elaine Mason.
În data de 20 aprilie 2009, Universitatea Cambridge a declarat că Hawking este „foarte bolnav”, și a fost internat la spitalul Addenbrooke. A două zi s-a declarat că starea lui este stabilă, conform The Guardian.
Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretică, relativitatea generală și mecanica cuantică.
În anii 1965-1970 elaborează un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune, din momentul „marii explozii” inițiale („The Big Bang”) și întreprinde studii asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică.
Stephen hawking a scris mai multe cărți de popularizare a științei, pentru nespecialiști: A Brief History of Time, 1988 (publicată în limba română sub titlul „Scurtă istorie a timpului”, 2004), Einstein’s dream, 1993 („Visul lui Einstein”), The Universe in a Nutshell, 2001 („Universul într-o coajă de nucă”, 2004) și A briefer history of time, în colaborare cu Leonard Mlodinow, 2005 (”O mai scurtă istorie a timpului”).
Vom reveni cu amănunte.
CENTENAR. Istoria pe muchie de cuțit: pe 13 martie 1917, România figura ca anexată la Austro-Ungaria