Platformele online sunt în centrul unui scandal-monstru în SUA din cauza propagării știrilor false pe acestea. Mai nou au apărut informații și în privința implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA de anul trecut. Congresul american a chemat deja la raport giganții IT de peste Ocean.

Propagandă de la ”fabrica de trolli”

Facebook a recunoscut deja că ”fabrica de trolli” din Sankt Petersburg, o entitate unde sute de oameni postează zilnic mii de comentarii favorabile politicilor Kremlinului pe rețele sociale și site-urile ziarelor, a cumpărat reclame de circa 100.000 de dolari pe rețeaua sa pentru a face propagandă.

Ulterior, compania a recunoscut că aceste reclame au fost vizionate de către 10 milioane de americani. De altfel, Mark Zuckerberg – directorul general al Facebook – și-a cerut scuze public și a anunțat că gigantul online va angaja 1.000 de oameni să verifice reclamele politice de pe platforma sa.

De asemenea, Twitter a anunțat că postul rus de televiziune Russia Today, controlat de către stat, a cumpărat reclame de circa 274.000 de dolari în același scop.

Concomitent, și Google a descoperit că au fost cumpărate astfel de reclame din Rusia pe YouTube și Gmail.

”Fabrica de trolli” operează sub numele de Internet Research Agency (Agenția de Cercetare a Internetului – n.r.), iar presa a scris de nenumărate ori despre ea.

Eticheta de sursă verificată

Ei bine, Ballmer are și o idee cum ar putea reduce rețelele sociale volumul știrilor false care circulă pe acestea: un sistem prin care cetățenii să poată fi avertizați dacă citesc știri din surse sigure.

Mai exact, să fie integrate o serie de embleme similar badge-urilor de pe paginile verificate, așa cum este cea a lui Donald Trump.

Steve Ballmer are o avere estimată de revista americană Forbes la 30 de miliarde de dolari, acesta fiind unul dintre primii angajați ai Microsoft după fondarea sa de către Bill Gates și Paul Allen. În fapt, Ballmer a fost chiar coleg cu Gates la Harvard, iar acum este cel mai mare acționar al gigantului software. De asemenea, Ballmer deține 4% din acțiunile Twitter, dar și echipa americană de bachet Los Angeles Clippers.

 
 

Urmărește-ne pe Google News