”Utilizatorii furnizează fiecare detaliu al vieții lor către Facebook iar…Facebook face foarte mulți bani din publicitate pe baza acestora”, a spus Wozniak, într-un email către USA Today.

”Profiturile sunt bazate pe informațiile utilizatorilor, dar utilizatorii nu primesc nimic din aceste profituri”, a punctat el.

În contrast, ”Apple face bani din vânzarea unor produse bune, nu pe baza voastră. Așa cum spun ei, cu Facebook tu ești produsul”, a conchis el.

Tim Cook, șeful Apple, a criticat de mai multe ori Facebook în privința colectării de date.

Scandalul Cambridge Analytica

Facebook se află în mijlocul unui imens scandal după ce s-a aflat că firma de marketing politic Cambridge Analytica a accesat datele personale a peste 50 de milioane de oameni.

Ulterior, Facebook a descoperit că de fapt sunt 87 de milioane, mai mult decât se credea anterior. Cambridge Analytica spune, însă că sunt doar 30 de milioane. Firma a accesat informațiile în 2014, după ce 270.000 de oameni au răspuns la un chestionar online de personalitate.

Însă chestionarul a accesat și datele prietenilor. Facebook a aflat acest lucru în 2015, și a cerut companiei să șteargă datele. Nu a anunțat utilizatorii și nu a făcut public acest lucru. Însă Cambridge Analytica nu a șters datele și le-a folosit în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.

Aplicațiile care sifonează date personale

Ulterior, presa a scris că foarte multe aplicații online se conectează la conturile de Facebook ale utilizatorilor.

Mai mult, Facebook colectează și istoricul apelurilor și mesajelor telefonice ale utilizatorilor, iar aplicația Facebook Messenger scanează tot ce trimiți prin intermediul ei.

Mai mult, Facebook a oferit posibilitatea directorilor să șteargă mesajele trimise chiar și din căsutele celor care le-au primit.

Zuckerberg a spus săptămâna trecută că toți cei 2,2 miliarde de utilizatori de Facebook ar trebui să presupună că, într-un fel sau altul, datele lor personale au fost accesate ilegal de către ”actori malefici”.

Mark Zuckerberg, audiat în Congres

Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook, urmează să fie audiat astăzi în Congresul SUA. Zuckerberg este așteptat să susțină reglementarea reclamelor politice, dar nu și a activității de colectare a datelor.

Mozilla atacă Facebook

Facebook este sub o enormă presiune publică din cauza acestui scandal. Mozilla, producătorul browserului Firefox, a suspendat reclama pe Facebook și a lansat o extensie care blochează rețeaua socială să mai spioneze oamenii pe internet.

#DeleteFacebook

De asemenea, antreprenorul Elon Musk – care conduce producătorul de mașini electrice Tesla și compania aerospațială SpaceX – a șters paginile de Facebook ale celor două firme.

Campania de ștergere a conturilor de Facebook a debutat după un apel al lui Brian Acton, cofondator al serviciului de mesagerie WhatsApp.

Directiva privind viața privată, aplicată din 25 mai

Din data de 25 mai va intra în vigoare directiva GDPR privind viața privată, iar aceasta prevede amenzi de până la 4% din cifra de afaceri pentru companiile care nu au grijă de datele personale ale clienților sau utilizatorilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News