„Steven a spus că 98% dintre oamenii care vorbesc despre conflict în mass-media nu au fost niciodată aici [în Donbas]. De aceea, lumea nu cunoaște adevărul. El vrea să schimbe percepția asupra acestui război”, a scris liderul RPD, Denis Pușilin, pe canalul său de Telegram, sub o fotografie cu Seagal.
În cadrul vizitei larg mediatizate, Seagal, căruia i s-a acordat cetățenia rusă în 2016, a mers la locul unde a avut loc atacul din iulie asupra închisorii din Olenivka, care a ucis cel puțin 50 de prizonieri de război ucraineni.
Prezentatorul de televiziune pro-Kremlin Vladimir Solovyov a afirmat că Seagal „a examinat personal dovezile – inclusiv resturile de rachete americane – care confirmă legăturile Kievului cu uciderea în masă a propriilor soldați”.
Kievul și Moscova se acuză reciproc de atacul asupra închisorii din Olenivka, Ucraina susținând că Rusia că a vizat acest penitenciar pentru a acoperi torturile și execuțiile prizonierilor de război ucraineni, mulți dintre aceștia fiind luptători care au apărat uzina Azovstal din Mariupol.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care a supravegheat siguranța prizonierilor de război întemnițați la Olenivka, nu a primit încă acces la acest sit.
ONU a anunțat că va începe o misiune de anchetă la închisoare, dar că atât Rusia, cât și Ucraina ar trebui să fie de acord cu aceasta mai întâi.
Seagal s-a întâlnit, de asemenea, cu prizonieri de război ucraineni, inclusiv cu militari din Batalionul Azov care s-au predat după ce au apărat combinatul siderurgic Azovstal, a mai spus Solovyov.
„El [Seagal] a vorbit cu membri ai grupurilor armate ucrainene și le-a pus întrebări incomode”, a spus Solovyov.
În aceeași zi, o delegație oficială rusă condusă de deputatul Leonid Slutsky, din Duma de Stat de la Moscova, a vizitat, de asemenea, locul atacului de la Olenivka.
În timpul vizitei sale, Slutsky a fost însoțit de „jurnaliști străini și experți internaționali” care au avut ocazia „să vorbească cu martori, inclusiv cu supraviețuitori ai atacului cu rachete”, a precizat Slutsky pe contul său de Telegram.
„Echipa de experți internaționali” care l-a însoțit pe Slutsky ar fi fost formată din reprezentanți ai Franței, Italiei, Germaniei, Serbiei, Nicaraguei și Coreei de Nord.
„Este o misiune destul de reprezentativă. Sperăm că concluziile lor obiective vor ajuta lumea să vadă ipocrizia, minciunile și crimele guvernului ucrainean de la Kiev”, a declarat Slutsky.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina