■ Roşia este, de fapt, fruct, nu legumă. La fel, vinetele, castraveţii şi ardeii…
■ Substanţa din ceapă care irită glanda lacrimală se regăseşte şi în… lava vulcanilor.
■ Legumele de culoare verde închis conţin mult mai multă vitamina C decât cele de un verde deschis. Asta, ca să ştiţi ce alegeţi de pe tarabe.
■ Usturoiul ţine ţânţarii la distanţă. Probabil că aşa a apărut legenda conform căreia vampirii ar fi puşi pe fugă de usturoi…
■ Mărul, cel mai consumat fruct în Europa, îţi dă la fel de multă energie ca o ceaşcă de cafea.
■ Căpşunele sunt singurele fructe care au seminţele în exterior.
■ Cel mai hrănitor fruct din lume este avocado: 2.500 de calorii per kg.
■ Nucile nu doar au forma creierului, ci sunt şi excelente pentru creier. Sunt bogate în acizi graşi omega-3, esenţiali pentru funcţia cognitivă şi pentru memorie.
■ În Japonia exista un soi unic de nuc, cu fructe în formă perfectă de inima.
■ În Mexic se găsesc peste 100 de varietăţi de ardei iute. Şi cu cât este mai iute ardeiul, cu atât e mai bun pentru sănătate!
■ Suntem sfătuiţi să mâncăm citrice în sezonul rece, deoarece conţin vitamina C, care ne ajută să prevenim răceala. Însă citricele nu au atât de multă vitamina C câtă se spune. Căpşunele, de exemplu, conţin mai multă. Sau măceşele, cătina, pătrunjelul, brococoli şi kiwi.