- Nu dorm, cu adevărat, niciodată. Emisferele lor cerebrale se odihnesc pe rând, iar asta le permite delfinilor să fie activi non-stop, lucru esențial pentru a ieși la suprafața apei ca să respire și să apere de prădători.
- Sunt la fel de inteligenți ca primatele.
- Nu au branhii, ci plămâni, prin urmare, au nevoie de aer ca să supraviețuiască. Ies la suprafață cam la 6 minute, în medie, ca să respire, dar la nevoie, pot sta sub apă până la 15 minute. Respiră prin event, o gaură din creștetul capului.
- Nevoia de a ieși să ia aer a dictat o mutație unică în lume mamiferelor: femela-delfin își naște puiul cu coada înainte. Dacă puiul ar fi expulzat cu capul înainte, s-ar îneca, pentru că travaliul durează câteva ore.
- Comunică unii cu ceilalți prin fluierături și alte sunete. Fiecare individ are un fluierat specific, prin care ceilalți din grup îl recunosc. Femela care abia a născut fluieră zile întregi, ca să-și obișnuiască puiul cu “vocea” ei.
- Folosesc ecolocația pentru a naviga și căuta hrană.
- Sunt carnivori. Pe meniul lor se află peștii mici, crustaceele și calamarii.
- Sunt altruiști. Stau lângă delfinii bolnavi, bătrâni sau răniți pentru a-i susține moral, a-i apăra de prădători și îi ajută să iasă la suprafață ca să respire. Au fost înregistrate cazuri în care au ajutat oameni aflați la ananghie și balene rănite.
- Trăiesc în grupuri care pot ajunge până la 1.000 de membri și cooperează pentru a face rost de hrană și a-și crește puii.
- Sunt curioși, jucăuși și extrem de sociabili.
- Se pot scufunda până la 500 m și pot sări cam 6 metri în aer. Pot înota ore bune la o viteză constantă de 25 de mile marine.
- Media de viață este de 17 ani, însă unii dintre delfinii monitorizați de cercetători au trăit chiar și 50 de ani.
- Migrează numai dacă locul în care se află nu le mai oferă suficientă hrană sau dacă temperetura apei nu mai este potrivită pentru ei.
- Au fost puțini dușmani naturali. Cea mai mare amenințare pentru ei o reprezintă omul și acțiunile sale distructive: poluarea oceanelor, încălzirea globală și pescuitul excesiv.
- Pentru că sunt foarte blânzi și răbdători, sunt folosiți în terapii dedicate persoanelor cu dizabilități ori cu probleme psihice. Înotul alături de delfini vindecă, de exemplu, depresia. Iar copiii cu autism, hipoacuzie profundă sau paralizie cerebrală au prezentat îmbunătățiri semnificative după ce au urmat acest tratament.