Cel de-al doilea copil, Nicolae Eminovici (Nicu) s-a născut în anul 1843. Acesta a studiat Dreptul, a trăit pe lângă părinţi, fiind foarte bolnav. S-a sinucis, împuşcându-se la Ipoteşti, imediat după moartea lui Gheorghe Eminovici.

Al treilea copil a purtat numele de Iorgu Eminovici. Acesta a fost născut în anul 1844, a urmat cariera militară și a ajuns sublocotenent într-o companie de infanterie militară în Germania. La o manevră militară în Brandemburg, a căzut de pe cal, accidentându-se, a zăcut doi ani în pat, iar ulterior a murit în anul 1873.

În anul 1845 se naşte prima fată, Ruxandra, al patrulea copil, care moare de mică. Al cincilea copil este Ilie – născut în anul 1846, studiază Medicina la Carol Davila, moare în anul 1863 de tifos, molipsit de la bolnavii pe care-i trata.

Al şaselea copil – a doua fată – Maria (Marghioala) Eminovici – născută în anul 1848 – moare în anul 1855, la vârsta de 7 ani.

Al şaptelea copil – Mihai Emonovici (Eminescu) – „poetul naţional” – „geniul tutelar al culturii neamului” se naşte la 15 ianuarie 1850, în oraşul Botoşani, pe Calea Naţională, imobilul 179, unde există o placă memorială. Botezul micuţului Mihai are loc la Biserica Uspenia din Botoşani (ctitoria doamnei Elena Rareş – anul 1552). Moare la data de 15 iunie 1889, la Sanatoriul doctorului Al. Şuţu din Bucureşti. Este înmormântat în cimitirul Belu din Bucureşti.

Cel de-al optulea copil a fost din nou o fată pe nume Aglaia Eminovici, născută în anul 1852, căsătorită cu profesorul Drogli. Moare în anul 1900.

Al nouălea copil – Harieta (Henrietta) Eminovici – fată – născută în anul 1854, născută oloagă, nu şi-a revenit toată viaţa – a avut grijă şi l-a îngrijit pe fratele său Mihai Eminescu, când a fost bolnav la Botoşani. A murit în anul 1890 de pneumonie.

Al zecelea copil – băiat – Matei Emonovici, născut în anul 1856, devine ofiţer-căpitan, stabilit în Caraş-Severin, moare în anul 1929.

Ultimul copil, al unsprezecelea – băiat – este Vasile Eminovici, care moare la vârsta de doar un an şi jumătate. Nu se cunoaste cu exactitate data naşterii şi a morţii sau motivul decesului.

Sursă: tribuna.ro

Urmărește-ne pe Google News