Conduşi de Severus, ”fost centurion în legiunile romane”, Ioan Andrei Sonea, absolvent al Facultăţii de Istorie al UBB şi instructor de arte marţiale, gladiatorii iau în serios luptele, chiar cu riscul accidentărilor.
„Momentan, gladiatori care deja au depus jurământul şi au antrenamentul necesar sunt patru, dar mai avem o tură de sclavi noi care sunt aproape gladiatori, cumpăraţi de la târgurile din Apulum – sunt şase. Noi încercăm să reconstituim echipamentele pe care le foloseau acum mai bine de 2000 de ani gladiatorii Imperiului Roman. Depinde de tipologie, fiecare are un echipament specific, căştile diferă, totul e aşa gândit încât să fie şi puncte slabe, şi puncte forte şi să fie luptele cât mai echilibrate, pentru a dura cât mai mult luptele în favoarea spectacolului oferit publicului”, a explicat Severus, conform Agerpres.

În timpul demonstraţiilor, gladiatorii se luptă cu săbii din lemn şi se lovesc aproape la fiecare spectacol, majoritatea fiind practicanţi de arte marţiale la Cluj-Napoca.
Festivalul Roman face parte dintr-un proiect care se doreşte a fi un alt model de promovare a actului cultural, prin crearea de acţiuni cultural-educative desfăşurate la faţa locului, de această dată la castrul şi vicusul roman de la Călugăreni.
Foto: northfoto.com
 

Urmărește-ne pe Google News