1942. La sfârşitul lunii ianuarie, la aproape 30 de staţii meteo din ţară s-au înregistrat temperaturi sub -30 de grade Celsius. Tot atunci s-a atins minima absolută pe teritoriul României (care se mai înregistrase doar în februarie 1929, în Ţara Bârsei): -38,5 grade Celsius, în judeţul Braşov. La Bucureşti s-au înregistrat -32,2 grade. A fost cea mai geroasă iarnă.
1954. Una dintre cele mai lungi şi mai grele ierni din România. Un viscol năprasnic, rămas în anale ca “Marele Viscol”, a lovit sudul ţării la începutul lunii februarie. Câteva zile la rând a nins abundent, vântul a bătut cu peste 120 km/oră, iar temperaturile au scăzut chiar şi până la -25 de grade Celsius. Mai multe oraşe au fost îngropate în zăpadă, iar bucureştenii s-au trezit acoperiţi de troiene de 5 metri. Ca să iasă din case, oamenii au săpat tuneluri, iar armata şi jandarmeria au fost mobilizate pentru a-i ajuta pe sinistraţi.
1966. Chiar în noaptea de Revelion, în Capitală a început să ningă abundent, iar până dimineaţa, tot oraşul a fost acoperit cu un strat de nea atât de gros, că până şi tractoarele dotate cu pluguri, scoase pe străzi pentru dezăpezire, au rămas înţepenite. Bucureştenii s-au mobilizat atunci şi au ieşit în număr mare, înarmaţi cu lopeţi, pentru a înlătura zăpada de pe carosabil şi a face loc mijloacelor de transport în comun.
1995. Acum 20 de ani, România a petrecut cea mai lungă perioadă sub zăpadă – în anumite zone ale ţării, stratul de nea a persistat 170 de zile! Şi în Capitală au fost ninsori serioase, în urma cărora s-au aşternut 40 cm de nea.
Citește și: PROGNOZA METEO pentru iarna ce vine! Cum va fi vremea în Decembrie, Ianuarie și Februarie