- Se pare că obiceiul de a bea lapte a apărut în urmă cu 10.000 de ani, în Afganistan şi Iran, apoi în Turcia, după care s-a extins în întreaga lume. Azi, până şi regina Angliei îl consumă zilnic, mai ales că pe domeniile Coroanei există o fermă de vite, de unde e livrat lapte proaspăt la palat.
- Laptele e bun pentru piele, ştia asta şi Cleopatra, regina Egiptului, acum mai bine de 2.000 de ani. Ea făcea baie în lapte de măgăriţă (care are mai multă vitamina C şi conţine mai mulţi acizi graşi esenţiali decât cel de vacă) pentru a avea o piele fină şi fermă.
- Se spune că laptele ne menţine dinţii sănătoşi, fiindcă reduce aciditatea din cavitatea bucală şi combate apariţia tartrului.
- Despre laptele cald, cu scorţişoară şi miere, se crede că ar combate insomnia. Nu s-a demonstrat ştiinţific acest lucru, dar este evidentă starea de bine instalată după ce-l bei…
- Laptele e recomandat în curele de slăbire, pentru că ar suprima pofta de mâncare. Însă cantitatea consumată nu trebuie să fie mare, iar de pe raft ar fi bine să alegi varianta degresată, nu pe cea integrală.
- Brânza nu vine la pachet cu atât de multe beneficii ca laptele, din contră, un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Harvard arată că lactatele grase afectează fertilitatea masculină, prin scăderea calităţii spermei.
- Iaurtul, consumat de mii de ani în Orientul Mijlociu (de prin 6.000 î.Hr., se pare), este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Conform unui studiu recent, efectuat în mai multe ţări europene, scade riscul de diabet zaharat, mai ales dacă face parte din meniul zilnic.
- Mai multe comunităţi bulgăreşti din Munţii Rodopi, mari consumatoare de iaurt, pun pe seama acestui aliment longevitatea lor. Acolo trăiesc multe persoane trecute de 100 de ani.
- La fel ca laptele, iaurtul e bun pentru piele. Se foloseşte ca mască, în combinaţie cu puţin ulei de măsline şi un pic de miere, şi are ca rezultat curăţarea şi hrănirea tenului.
- Iaurtul cu fructe a fost inventat în încercarea de a-i face pe americani să consume mai des iaurt. Prima reţetă datează din 1947.