Nikola Tesla, fizicianul de geniu ale cărui invenţii stau la baza majorităţii aparatelor electronice pe care le folosim azi, a fost, probabil, cel mai nebun savant. Suferea de o tulburare obsesiv-compulsivă, era terifiat de cercei, de părul altor oameni şi de germeni şi refuza să atingă orice părea murdar şi orice era… rotund. Era obsedat şi de cifra trei. Înainte de a intra într-o clădire, obişnuia s-o înconjoare de trei ori. Se caza doar în camere de hotel al căror număr era divizibil cu trei, iar la fiecare masă folosea 18 şerveţele împărţite în trei grămezi a câte şase bucăţi. Se mai spune despre Tesla că avea auzul de 14 ori mai ascuţit decât al celorlalţi oameni, putând auzi ticăitul unui ceas aflat la 3 camere distanţă!
Salvador Dali credea că este posedat. Se pare că la 40 de ani şi un pic, pictorul spaniol a rugat un călugăr să-l exorcizeze, apoi i-a dăruit un crucifix făcut de el, în semn de recunoştinţă.
Charlie Chaplin era obsedat sexual. Chiar el a recunoscut, cu puţin timp înainte să moară, că a întreţinut relaţii cu peste 2.000 de femei. Cea de-a treia soţie a marelui actor de filme mute, Lita Grey, a dezvăluit că a obligat-o să întreţină diverse acte sexuale degradante.
Şi Albert Einstein era dependent de sex. A fost căsătorit de două ori şi de fiecare nevastă s-a despărţit după ce ele au descoperit că au fost înşelate cu… zeci de femei.
Leonardo da Vinci era obsedat de faptul că-i vor fi furate ideile (de aceea, toate însemnările sale sunt scrise invers), de război (aşa se explică de ce multe dintre invenţiile sale sunt arme – mitraliera, tancul) şi de corpul uman, mai exact de găsirea locului unde sălăşluieşte sufletul. Acest ultim “fix” l-a determinat să disece zeci de cadavre…
Michelangelo dormea îmbrăcat şi încălţat. “Trecea atât de mult timp fără să se descalţe, încât atunci când îşi dădea jos bocancii, pielea de pe picioare i se desprindea ca unui şarpe”, ar fi consemnat asistentul geniului renascentist.
Matematicianul, fizicianul şi astronomul Isaac Newton era obsedat de alchimie. Şi-a dedicat o mare parte din viaţă încercării de a crea “piatra filosofală”, despre care credea că are puterea de a transforma metalele comune în aur şi de a-i face pe oameni nemuritori.