■ O altă credinţă populară în care se ascunde adevărul este aceea că dacă sarea se umezeşte, aparent fără motiv, în vasul în care o ţii, se apropie ploaia. Se ştie că apropierea ploii face ca aerul să devină umed, iar asta explică umezirea sării.
■ La ţară, bătrânii încă mai cred că pot afla cum va fi vremea folosind sare şi ceapă. În noaptea dintre ani, cea a Sfântului Vasile, ei pun pe pervaz 12 coji ce ceapă – câte luni are anul -, pe care le umplu cu sare. În funcţie de câtă apă lasă ceapa, oamenii determină a doua zi ce lună a noului an va fi ploioasă şi care va fi secetoasă.
■ Se spune că poţi afla sexul unui bebeluş punând sare pe burta gravidei, fără ca ea să vadă. Dacă, după ce ai făcut asta, viitoarea mamă îşi atinge nasul, va avea băiat, iar dacă va duce mâna la gură, va avea fată. După ce femeia naşte, sării îi sunt atribuite alte puteri şi e presărată pe creştetul bebeluşului, pentru ca acesta să aibă o viaţă îmbelşugată.
Vezi și Înlocuieşte sarea cu arome şi condimente. Cei mai gustoși înlocuitori pentru sare
■ Sării i se atribuie puterea de a proteja oamenii, animalele şi locuinţele. De aceea, în unele zone, se presară pe pragul casei şi pe cel de la uşa grajdului, pe la ferestre şi prin colţurile camerelor, pentru a ţine la distanţă duhurile rele şi boala.
Salariul era, iniţial, plata lunară în sare!
Un fapt foarte interesant şi care nu ţine de vreo superstiţie, ci de adevărul istoric, este că “salariu” vine de la cuvântul vechi “salarium”, solda care le era dată lunar legionarilor, pe vremea romanilor, ca să-şi cumpere sare. Înainte să fie instituit “salarium”, soldaţii erau plătiţi direct în sare.