Arcul de Triumf a fost construit în anul 1922, din lemn peste care s-a turnat ipsos. Monumentul a fost ridicat în cinstea proclamării Unirii, după victoria armatelor române în Primul Război Mondial. În 1936 vechiul Arc a fost înlocuit cu unul din piatră, realizat de arhitectul Petre Antonescu. În aceeaşi formă a rămas şi acum.
Faţada sudică este împodobită cu două medalioane din bronz, ce înfăţişează chipurile regelui Ferdinand şi reginei Maria. Interesant e că în perioada comunistă aceste efigii au fost înlocuite cu flori din piatră.
După 1989, florile au fost date jos şi chipurile regale şi-au reluat locul. Pe faţada nordică au fost sculptate „Bărbăţia” (un războinic cu o sabie) şi „Credinţa” (un tânăr cu o cruce). Pe pietrele de boltă sunt menţionate bătăliile războiului, iar pe lateral sunt înscrise proclamaţiile Regelui Ferdinand către popor când ţara a intrat în război şi cea de la Alba Iulia, cu prilejul încoronării.
În București au fost ridicate 6 Arcuri de Triumf
Actuala capitala a României a avut 6 Arcuri de Triumf, începând cu zorii epocii moderne. Fiecare construcţie a fost ridicată pentru un moment istoric aparte, doar actualul arc fiind o reeditare modernizată a celui din 1922.
Citește și: Bucureştiul şi Parisul, de pe Arcul de Triumf