Acțiunile unei instanțe din China care a scos la licitație o sticlă de băutură răcoritoare ca „ultima proprietate” rămasă deținută de un milionar în faliment au stârnit o dezbatere online despre risipa resurselor judiciare.
Licitația a fost organizată de Tribunalul Popular din districtul Dafeng din Yancheng, provincia Jiangsu, sud-estul țării.
Obiectul rămas „în proprietatea” milionarului era o sticlă de Sprite, care costă 6 yuani (n.r. 3,8 lei)în magazine și care a fost licitată cu o ofertă de pornire de 4,2 yuani (2,7 lei).
Instanța a dispus ca cumpărătorul să ridice produsul în persoană, deoarece „transportul nu este disponibil”. Alibaba a găzduit licitația pe platforma sa de licitații judiciare.
Proprietarul sticlei de băutură răcoritoare era proprietar cu două companii, o firmă de biotehnologie și o companie de alimente marine, care aveau un capital social de 713.000 i, respectiv, 1,7 milioane $. Ambele companii au declarat faliment, fără a lăsa active semnificative.
Firmele au avut multiple sancțiuni administrative, inclusiv din partea autorităților locale de mediu, pentru operațiunile lor de cultivare și procesare a algelor.
Debitorul, numit Chen, a spus că firmele nu își pot rambursa datoriile, dar și-a exprimat speranța că situația va fi schimbată în viitor.
Ciudata licitație a atras atenție: 366 de persoane au licitat iar listarea acesteia are 13.000 de vizualizări.
În trecut, Tribunalul Popular din Districtul Dafeng a mai scos la licitație o ceașcă (5,6 yuani – 3,6 lei), un set de șurubelnițe la același preț sau două sticle de lichid expirat pentru parbriz (4,08 yuani -2,6 lei)!
Cazul i-a determinat pe mulți internauți să vorbească despre „utilizarea abuzivă a resurselor judiciare. „Această licitație doar irosește resurse” „acea sticlă nu se va vinde niciodată. Dacă adaugi biletele de autobuz, care sunt 4 yuani dus-întors, totalul ajunge la 8,2 yuani” sau „singura variantă este ca un angajat de la onorata instanță să decidă să cumpere”, au fost câteva dintre comentarii.