Ai acasa o adevarata colectie de bijuterii si esti innebunita dupa ele? Nici nu e de mirare, daca stam sa ne gandim ca fiecare are o incarcatura emotionala: lantisorul e de la mama, bratara de la sot, cerceii de la colegii de serviciu etc. Ce te faci insa cand acestea incep sa se deterioreze? De regula, argintul se innegreste, iar gablonturile se rup foarte usor. Daca vrei sa prelungesti viata accesoriilor tale, ai mare grija cum le pastrezi si curata-le cu atentie.
Iata ce sfaturi iti da Felicia Coteanu, director comercial la societatea Tria Alfa Bijuterii, din Capitala.
Argintul
Pentru a evita sa se innegreasca si sa lase urme pe piele, poti aplica lac de unghii incolor pe el.
Argintul se poate curata cu apa si sapun sau cu suc de lamaie, dupa care se lustruieste cu o bucata de piele de caprioara.
Il poti albi, daca-l speli cu pasta de dinti.
Vrei ca bijuteriile din argint sa-ti ia ochii? Spala-le cu o solutie de calcar precipitat amestecat cu apa distilata, apa deionizata sau etanol.
Aurul
In timp, aurul isi pierde din stralucire. Pe cel galben il poti curata aplicand alcool etilic pe o carpa moale si lustruind usor. Aurul alb, in schimb, trebuie tratat doar la bijutier.
Diamante si pietre semipretioase
Acestea se curata cu o perie fina, doar cu apa si sapun. Pietrele ar trebui verificate, din cand in cand, la bijutier.
Perlele, coralul, chihlimbarul, fildesul, sideful si opalul nu trebuie sa intre in contact cu apa, nici macar accidental. Ele se pot curata cu o carpa umeda, dar stoarsa foarte bine. Siragul de perle trebuie verificat macar o data pe an la bijutier, ca sa nu se rupa. Daca vrei sa nu se ingalbeneasca, tine-le la distanta de parfum sau de fixativul de par.
Podoabele ieftine
Bijuteriile cu pietricele sunt cel mai greu de intretinut. Ai mare grija! In cazul in care le-au cazut pietricelele, nu incerca sa le lipesti cu adeziv, pentru ca acesta le va distruge. Cel mai bine e sa incerci sa le repari la un bijutier.
Siragurile de margele sau perlele se pot rupe daca nu verifici periodic firul pe care sunt insirate.
Tine podoabele la distanta de inalbitori si detergenti, care le pot degrada.
Pastreaza-le in saculeti de carpa
Pentru ca bijuteriile tale sa fie ca noi cat mai mult timp, e important cum le pastrezi. Cel mai bine este ca ele sa fie tinute separat: aur cu aur, argint cu argint. Spre exemplu, aurul nu se tine la un loc cu perlele, pentru ca acestea din urma se zgarie foarte usor, dar nici cu argintul, deoarece, in acest caz, isi pierde din gramaj. De regula, bijuteriile ar fi bine sa fie pastrate in saculeti de carpa sau in cutiute speciale. E de preferat ca acestea sa fie din carton sau din catifea.