58% dintre români și-ar dori să facă o schimbare în obiceiurile lor alimentare din timpul prânzului. Pe de altă parte, timpul limitat (51%), dar şi lipsa de inspiraţie pentru reţete variate (13%) sunt principalele obstacole în calea schimbării acestor obiceiuri, potrivit unui studiu recent.
2 din 3 români îşi doresc o alimentație sănătoasă şi variată în timpul mesei de prânz. Cu toate acestea, în topul preferinţelor culinare ale românilor se află, pe lângă clasicul grătar de pui cu legume (34%), feluri de mâncare precum şniţel cu cartofi copţi (26,9%), pizza (25,6%) sau pulpe de pui la cuptor cu cartofi prăjiţi (17%), conform studiului citat.
Întrebaţi despre piedicile care stau în calea unui prânz sănătos și variat, marea majoritate a românilor nominalizează lipsa timpului (51%) precum şi absenţa ideilor pentru pregătirea unui meniu variat (13%) drept principalele motive.
Pentru a schimba acest aspect, 2 din 10 români ar urma sfaturile unui specialist în nutriţie (21,9%), în timp ce alţi 2 din 10 respondenţi preferă idei sănătoase şi variate, se arată în același studiu comandat de Floriol. De asemenea, cei mai mulţi dintre românii cu loc de muncă (64%) preferă mâncarea gătită acasă, iar aproape o treime (27.6%) apelează la un serviciu de catering la birou sau iau masa în oraş.
Piramida nutriției sănătoase înseamnă să ai zilnic 5-6 porții de orez și alte cereale integrale, 3-4 de fructe și 3-4 de legume, 2-3 de lactate și de carne și cât mai puține grăsimi și dulciuri rafinate. Atenție, porție înseamnă doar o felie mică sau un fruct cât pumnul. „Piramida” românească arată exact invers: 5-6 porții de pâine albă și produse de patiserie, exces de grăsimi animale, aproape fără legume și fructe și cel mult o porție de carne slabă.