Modelul a fost introdus deja și de alte state, precum Grecia, Serbia sau Suedia, în timp ce alte țări au mers pe măsuri mai dure, precum cazul Franței, care a decis impunerea vaccinării obligatorii pentru anumite categorii profesionale sau accesul la activități de recreere doar pentru publicul vaccinat.

Serbia a fost primul stat european care a introdus stimulente în bani după ce a oferit, de la începutul lunii mai, 25 de euro oricărei persoane de peste 16 ani care se vaccinează.

De la finalul lunii iunie, Grecia împarte bonuri de 150 de euro persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani după ce primesc prima lor doză de vaccin. Acestea vor putea folosi cupoanele pentru a călători, pentru a sta în hoteluri sau campinguri, pentru a participa la concerte, pentru a merge la cinema și pentru a plăti bilete la alte evenimente culturale.

Și Suedia a optat pentru un stimulent de 200 de coroane suedeze, circa 20 de euro, pentru cei care se vaccinează, ca parte a unui program de încurajare a celor reticenți.

În Regatul Unit, oficialii au căutat alte tipuri de premii și nu bani în mână, inclusiv plimbări gratuite cu Uber și Bolt, bilete la cinematograf și livrări de fast-food de la Deliveroo, potrivit Politico.

Germania a mers pe inițiative private. O ofertă de cârnați gratis în orașul Sonnenberg din sudul Turingiei a făcut ca oamenii să stea la coadă pentru a se vaccina. Iar oficialii din Berlin au angajat un DJ la unul dintre centrele sale de vaccinare pentru a-i atrage pe tineri.

Polonia a lansat în iulie o loterie cu premii constând în mașini dedicată însă numai adulților care sunt complet vaccinați, potrivit Euronews.

În afara Europei, unele state au apelat la ouă, bijuterii, blendere și reduceri de taxe drept stimulente pentru persoanele vaccinate.

În ultimele luni, în timp ce ratele vaccinării împotriva COVID-19 au încetinit în Statele Unite şi s-a răspândit tulpina Delta a coronavirusului, companiile şi administraţiile locale au oferit tot felul de stimulente pentru vaccinare: de la gogoşi gratis la bilete la meciuri de baseball sau chiar maşini.  Aproape 20 de state au încercat să îi convingă pe cei ezitanţi printr-o loterie.

La începutul lunii august, Casa Albă a cerut guvernelor locale şi de stat să plătească direct 100 de dolari fiecărei persoane dispuse să meargă la prima doză de vaccin. Un stimulent pe care oraşul New York îl oferă deja din data de 30 iulie.

O expertă în științe politice, Lynn Vavreck, susținea că banii i-ar putea convinge mai bine pe cei care nu au fost mişcaţi încă de informaţii de sănătate publică sau poveşti personale privind vaccinarea, în timp ce alți experți arătau că stimulentele financiare ar putea și să creeze un precedent greșit, dar „în acest moment, trebuie să facem tot ce putem”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News