11 martie – 2004 – o zi ce părea să fie ca oricare alta pentru zecile de mii de călători, însă la câteva minute după ora 7.30 s-a declanșat teroarea. Patru trenuri au fost aruncate în aer în stațiile Atocha, El Pozo și Santa Eugenia.
10 bombe, ascunse în rucsaci, au fost detonate de membrii unei celule jihadiste inspirate de Al Qaeda. În urma deflagrațiilor, 191 de oameni au fost uciși, iar alți aproximativ 1.900 au fost răniți.
Mulți români au fost martori ai celui mai grav atentat terorist din istoria Spaniei – 16 conaționali au murit în urma deflagrațiilor, în timp ce 11 au reușit să scape cu viață, însă au fost răniți. Atacurile teroriste de la Madrid au fost puse la cale de islamiști, iar 21 de suspecți au fost condamnați, în 2007, la închisoare pe viață.
Citește și: Cele mai grave atentate teroriste din Europa între 2004 și 2016
13 ani de la atentatele din Madrid | Cronologie
11 martie 2004 – La ora 7.37 au avut loc atacurile coordonate, în cele patru trenuri de navetiști care se aflau în trei stații diferite. Autoritățile spaniole au suspectat că atentatele ar putea fi comise fie de gruparea teroristă separatistă ETA, fie de un grup islamist. Ulterior, ministrul spaniol de interne a vorbit despre pista unui atac comis de o grupare teroristă din “lumea arabă”.
13 martie 2004 – O grupare islamistă a revendicat atacurile, în numele Al-Qaida, gruparea teroristă responsabilă și de atentatele de la 11 septembrie 2001. În aceeași zi, cinci persoane au fost arestate în cazul atacurilor terorriste. Trei erau marocani, iar doi indieni. Autoritățile i-au reținut pe cei cinci în urma unor indicii găsite în telefoanele folosite pentru a detona bombele.
14 martie 2004 – Ministrul spaniol de interne anunță numele celor cinci suspecți reținuți – Jamal Zougam, Mohamed Bekkali, Mohamed Cahoui, Vinay Kohly și Sureh Komar.
18 martie 2004 – Patru bărbați din nordul Africii au fost arestați în legătură cu atacurile teroriste – Abderrahim Zbakh, Farid Oulad Ali și Mohamed El Hadi Chedadi. Fratele celui din urmă fusese condamnat anterior pentru legături cu gruparea teroristă Al-Qaida. Al patrulea suspect nu a fost identificat, însă presa spaniolă a scris că este tot de origine arabă.
22 martie 2004 – Alți patru suspecți au fost arestați.
24 martie 2004 – Alți doi suspecți au fost reținuți de autorități, fiind acuzați de implicare în atacurile teroriste din Madrid. Au urmat numeroase arestări în această anchetă.
2 aprilie 2004 – Autoritățile au găsit o bombă pe calea ferată pe ruta Madrid – Sevilia, făcută din aceiași explozibili precum cele folosite în atacurile de la 11 martie.
3 aprilie 2004 – șapte teroriști se detonează după ce au fost încercuiți de poliție, într-o suburbie a Madridului. Amprentele găsite în apartament au dus la alte arestări
Ianuarie 2005 – Ministrul spaniol de interne a anunțat că 66 de persoane au fost arestate în ancheta priving atentatele din 11 martie 2004
Februarie 2007 – Începe procesul celor 29 de acuzați. Șapte dintre sunt considerați principalii suspecți
Iunie 2007 – Unul dintre cei 29 de acuzați a fost achitat de toate acuzațiile
Octombrie 2007 – Este anunțat verdictul pentru ceilalți 28 de acuzați. Trei bărbați sunt găsiți vinovați și condanmnați la mii de ani în închisoare, însă, sub legea spaniolă, ei vor sta doar 40 de ani în spatele gratiilor. Ceilalți 18 acuzați au fost găsiți și ei vinovați și condamnați la închisoare pe viață, în timp ce șapte au fost achitați. Spaniolii au susținut că pedepsele au fost mult prea blânde.
După atentatele din 11 martie 2004 din Spania, considerate cele mai grave petrecute în Europa, s-a decis ca la această dată să fie marcată Ziua europeană de luptă împotriva terorismului. Atacurile teroriste din Madrid au fost revendicate de o grupare islamistă în numele Al Qaida. Atentatele au avut loc la trei ani după ce gruparea teroristă a comis atentatele de la 11 septembrie 2001.
De atunci, gruparea Al-Qaida a fost înlocuită de Statul Islamic, atunci când vine vorba despre a semăna teroare și de a comite atentate sângeroase în Europa. Franța, Germania și Belgia au fost și ele lovite de astel de atacuri, revendicate de ISIS.