Cazul a avut loc în Remanzacco, în provincia Udine, pe 26 noiembrie 2013. Procurorul din Udine a deschis o investigație câteva luni mai târziu, iar apoi a clasat-o. Femeia a primit trei luni de protecție din partea unei organizații, apoi a fost forțată să plece, pentru că nu mai aveau fonduri.
CEDO a fost sesizată în 23 mai 2014 de către victima, Elisaveta Talpis, din cauza refuzului autorităților italiene de a-i acorda protecție, în ciuda numeroaselor sale sesizări, până când soțul ei a încercat să o omoare și i-a ucis fiul, în vârstă de doar 19 ani.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Italia pentru incapacitatea de a acționa suficient de rapid pentru a o proteja pe aceasta și pe copilul ei. Hotărâre va deveni definitivă în trei luni, în cazul în care părțile nu vor recurge la apel.
„Nu există nici o explicație plauzibilă pentru lipsa de acțiune a autorităților pentru o perioadă atât de lungă, ceea ce a făcut ca această situație să se transforme într-o crimă”, au precizat judecătorii.
Astfel, judecătorii de la CEDO au condamnat Italia pentru încălcarea articolelor 2 (dreptul la viață) și 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) ale Convenției europene pentru drepturile omului și au stabilit că Elisaveta Talpis a fost „victima, în calitate de femeie, a unei discriminări contrare articolului 14 al Convenției”. Statul italian trebuie să-i plătească româncei despăgubiri morale de 30.000 de euro și 10.000 de euro pentru cheltuieli de judecată.
I-a ucis fiul, când acesta a încercat să o apere
Elisaveta Talpis a făcut prima sesizare la autoritățile italiene pe 2 iunie 2012, când i-a chemat pe oamenii legii pentru că soțul ei a bătut-o și a mușcat-o de față și pe ea și pe fiica ei. Poliția din Remanzacco, în provincia Friuli-Venezia, unde aceasta locuia cu familia sa, a constatat doar starea de ebrietate a soțului și loviturile de pe corpul femeii.
Femeia a solicitat din nou ajutorul pe 19 august 2012, după o agresiune cu lovituri de cuțit, când soțul ei a pus-o să meargă cu el la niște prieteni să facă sex cu ei, dar polițiștii s-au mulțumit să-l avertizeze pe soț pentru port de armă interzisă. Ea a chemat ambulanța și avea răni la cap și pe abdomen. A fost internată șapte zile, însă a refuzat să se întoarcă acasă, fiind dusă la o asociație ce avea grijă de femeile, victime ale violenței, de unde a fost dată afară ulterior pentru că nu mai aveau bani să o întrețină. Elisaveta Talpis a depus plângere în septembrie și a cerut autorităților să ia măsuri de urgență pentru a o proteja pe ea și pe cei doi copii ai cuplului. Însă plângerea a fost clasată după aproape un an, în august 2013.
Două luni mai târziu, în noiembrie, Talpis a cerut din nou intervenția poliției, după ce soțul ei beat a distrus aproape toată casa. Acesta a fost dus de polițiști la spital în stare de ebrietate, însă a plecat în cursul nopții acasă, unde și-a atacat soția cu un cuțit de bucătărie. Băiatul, în vârstă de 19 ani, a sărit să-și apere mama, însă a fost înjunghiat de trei ori de tatăl lui, loviturile fiindu-i fatale. Femeia a încercat să fugă, însă soțul ei a prins-o și a lovit-o de mai multe ori în piept, bărbatul fiind în cele din urmă condamnat la închisoare pe viață.