UPDATE 16 martie, 11.00: Partidul lui Mark Rutte a obținut 33 de mandate în Parlamentul olandez, din totalul de 150, potrivit rezultatelor anunțate după numărarea a 95% dintre voturi. Totodată, partidul lui Geert Wilders a obținut 20 de locuri, relatază Deutsche Welle. Partidele creştin-democrat şi D66 (centru) – probabil viitori parteneri de coaliţie ai lui Rutte – au obţinut câte 19 mandate fiecare.
#DutchElections in %:
Liberal VVD of PM #Rutte: 21.2
Far-right PVV of #Wilders: 13.1
Conservative CDA: 12.4
Liberal D66: 12.1(via @NOS) pic.twitter.com/0HLpKdBPeV
— DW | Europe (@dw_europe) March 16, 2017
În ciuda acestui scor, partidul lui Wilders, care a obținut cu cinci mandate mai multe decât față de scrutinul anterior, a obținut o lovitură puternică, notează AP. În acest timp, partidele olandeze se pregătesc să demareze negocierile privind formarea unei coaliții. Liderii partidelor urmează să se întâlnească în această după-amiază pentru a discuta primii paşi în vederea formării coaliţiei de guvernare.
UPDATE 16 martie, 9.00: Premierul olandez a afirmat, după ce partidul său a câștigat alegerile parlamentare, că țara „a respins populismul”, notează The Guardian.
„Se pare că, pentru a treia oară la rând, VVD, este cel mai mare partid din Olanda. Mesajul nostru pentru Olanda – ne vom menţine direcţia şi vom menţine această ţară sigură şi stabilă – şi-a atins ţinta”, a declarat premierul.
“Am vorbit la telefon cu mulţi colegi europeni. Aceasta (miecuri – n.r.) este o seară în care Olanda, după Brexit şi Trump, a spus ‘Gata cu populismul greşit”, a adăugat el. Rutte, care ar putea să rămână în continuare premierul Olandei, a apreciat rata mare de participare – de 82% – un record în ultimii 31 de ani.
Premierul Olandei, felicitat de partenerii europeni
La scurt timp după anunțarea rezultatelor, premierul Olandei a fost felicitat de partenerii europeni. “Aştept cu nerăbdare să lucrez cu voi ca prieteni, vecini şi europeni”, i-a trasmis cancelarul german Angela Merkel lui Rutte.
Totodată, președintele Franței a apreciat că victoria premierului olandez reprezintă o victorie împotriva extremismului.
”Preşedintele îl felicită călduros pe Mark Rutte pentru victoria sa clară împotriva extremismului”, a declarat Hollande, citat într-un comunicat emis de Palatul Elysee.
UPDATE 23.30: Geert Wilders le-a mulțumit alegătorilor săi, iar apoi i-a transmis premierului Mark Rutte că „nu a încheiat socotelile” cu el. Formațiunea sa a obținut 19 mandate din totalul de 150.
“Le mulţumesc alegătorilor PVV! Am obţinut mandate! Aceasta este prima victorie! Nu am încheiat socotelile cu Rutte încă!”, a scris el.
Rezultatele alegerilor legislative din Olanda arată că Mark Rutte poate rămâne premier, deși partidul său a pierdut zece mandate de la scrutinul anterior, notează The Guardian. Astfel, potrivit analiștilor, ar putea fi formată o coaliție din patru partide, fără cel al lui Geert Wilders. Procesul va fi însă unul de îndelungat.
UPDATE 22.04: Secțiile de votare din Olanda s-au închis, iar acum au apărut și primele exit-polluri. Potrivit primului sondaj dat publicității, Partidul Popular pentru Libertatea și Democrație (VVD), condus de premierul Mark Rutte, a câștigat alegerile, potrivit Deutsche Welle. Astfel, partidul premierului Mark Rutte va avea 31 de reprezentanţi în Parlament. Formaţiunea lui Geert Wilders, PVV, se află pe a doua poziţie, alături de formaţiunea creştin-democrată CDA şi de partidul de centru D66, cu 19 mandate fiecare. Partidul Verzilor a obținut 16 mandate, Pardiul Socialist – 14 și Partidul Laburist – 9.
Potrivit exit-pollului, rata de participare a fost de 82% – cea mai ridicată din ultimele trei decenii.
Netherlands: Highest turnout since 31 years: 82% (Ipsos exit poll). #TK17 #ExitPoll #DutchElection
— Europe Elects (@EuropeElects) 15 March 2017
UPDATE 20.10: Olandezii s-au mobilizat pentru alegerile legislative, în cadrul scrutinului considerat un text pentru UE. În ciuda numărului mare de nehotărâți, un sfert dintre cei 12,9 milioane de potenţiali alegători şi-au exprimat opţiunile înainte de ora locală 14.00 (15.00, ora României), potrivit Institutului de sondare Ipsos.
Premierul olandez a făcut apel către oameni, în ziua scrutinului, să frâneze “valul de populism”, după triumful Brexit-ului din Marea Britanie și al lui Donald Trump în scrutinul prezidențial din SUA.
“Trebuie să frânăm valul populismului deoarece aceste alegeri se desfășoară sub presiunea victoriei lui Trump în SUA și a Brexit-ului. Trebuie să creăm un precedent. Lumea ne urmărește cu atenție”, a declarat liberalul Mark Rutte la ieșirea de la urne.
De partea cealaltă, liderul extremei drepte, Geert Wilders, a promis că, dacă va ieși învingător, va convoca un referendum privind ieșirea țării sale din Uniunea Europeană.
“Dacă voi câștiga, va avea loc un referendum (împotriva UE — n.r.), pentru că am dat banii noștri unor țări străine. Vom recupera Olanda pentru olandezi”, a declarat liderul Partidului Libertății (PVV, antiislam și eurosceptic).
Ultimul sondaj efectuat înaintea începerii scrutinului arăta că Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD, de centru dreapta) condus de premierul Mark Rutte are un mic avans față de principalul adversar politic, Partidul pentru Libertate (PVV, de extremă dreaptă) condus de antieuropeanul și naționalistul Geert Wilders.
UPDATE 08.30: Secţiile de votare s-au deschis în Olanda, iar cei 12,6 milioane de locuitori sunt așteptați la urne pentru a-și desemna reprezentanţii.
UPDATE 08.00: Olandezii merg astăzi la urne pentru a-și alege un nou parlament, acest scrutin fiind următorul mare test al Europei după alegerea lui Donald Trump și Brexit și va fi un indicator crucial pentru ascensiunea curentului populist în Europa.
Secțiile de votare se deschid la ora locală 7.30 (8.30 -ora României), și se vor închide la ora locală 21.00 (22.00- ora României). Primele rezultate oficiale sunt așteptate la circa 40 de minute după închiderea urnelor, dar orașele mari, precum Amsterdam și Rotterdam, vor anunța, probabil, rezultatele după miezul nopții, la 01.00 ( ora României).
Lupta electorală se dă între partidul actualului premier Mark Rutte şi formaţiunea de dreaptă anti-Islam a lui Geert Wilders. Până acum sondajele îl arătau favorit pe Greet Wilders, însă Partidul Libertății condus de el a mai pierdut din avans fiind cotat în prezent de site-ul Peilingwijzer cu 15,7 procente și devansat de Partidul Liberal-Democrat al actualului premier, Mark Rutte, ce a obținut 16,3 procente. Cei doi au avut luni seara ultima dezbatere televizată, unde au făcut un schimb de replici dure.
Candidatul de extremă dreaptă pledează pentru NEXIT
Wilders, care duce o politică anti-imigrație, l-a criticat pe contracandidatul său, actualul premier Mark Rutte, spunând că în urma crizei diplomatice dintre Haga și Ankara, acesta ar fi trebuit să îl expulzeze imediat pe ambasadorul turc. „Aceasta ar fi o soluție total falsă. Este o mare diferență între a conduce țara și a sta pe canapea publicând mesaje pe Twitter. Când conduci o țară, iei măsuri raționale”, a replicat Rutte, în dezbaterea aprinsă de 30 de minute.
„Nimeni în Olanda, domnule Rutte, nimeni în Olanda nu mai are încredere în Mark Rutte. Asta e problema ta. Hai să ne asigurăm că de luni, aceasta nu va mai fi și problema Olandei”, a strigat acesta. Premierul nu s-a lăsat mai prejos și l-a criticat, de asemenea, pe rivalul său pentru planul lui de a scoate Olanda din UE, ceea ce va duce la pierderea unui număr uriaș de locuri de muncă. „Nu luni, miercuri…Miercuri avem șansa, miercuri Olanda are șansa să prevină posibilitatea ca pe 16 martie să se trezească că partidul tău este cel mai puternic. Tu vrei NEXIT (ieșirea Olandei din UE, pe modelul Brexit-n.r.). Vrei Olanda afară din Europa. Știi ce ne va costa asta…nu știi. Asta va însemna pierderea a 1,5 milioane de locuri de muncă și haos pentru Olanda. E deja haos din cauza BREXIT-ului, vrei să fie haos și din cauza Olandei?”, a spus Rutte.
Cu toate acestea, Wilders a insistat că NEXIT ar fi cel mai bun lucru care li s-ar putea întâmpla olandezilor. „NEXIT este cel mai bun lucru care ni se poate întâmpla. Vom deveni din nou stăpâni în țara noastrî. Vom avea din nou cheia de la uța din față. Cine n-ar fi bucuros să țină cheia, pentru a decide care musafiri sunt bine veniți în țară și care nu”, a spus candidatul Partidului Libertății.
Olandezii au votat de două ori până acum că vor să rămână în UE
Cu toate acestea, olandezii au votat de două ori până acum că nu vor să părăsească Uniunea Europeană în ultimii 12 ani, o dată la referendumul în 2005 și o dată la cel din 2016.
Premierul Rutte și-a acuzat adversarul de „criza politică” în care a împins țara și i-a reproșat că s-ar fi radicalizat și că a avut „declarații extremiste” față de olandezii de origine marocană. În plus, l-a criticat pentru faptul că acesta vrea să interzică Coranul, întrebându-l cum are de gând să facă acest lucru. „Vei face poliția Coranului care să meargă din ușă în ușă ca să confiște cartea sfântă a islamului”, a întrebat Rutte.
De altfel, Wilders a afirmat în trecut că marocanii sunt „gunoaie” și promisese că va stopa imigrația musulmanilor, le va penaliza pe femeile care poartă văl islamic și va închide moscheile.
Cei doi liberi vor avea în această noapte o ultimă dezbatere înainte de alegeri la care va participa și alți lideri politici.
Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de premierul Mark Rutte, e pe primul loc în preferințele electorale, fiind creditat cu 23-27 de mandate parlamentare din 150, mult sub cele 40 de care dispune în prezent. VVD este urmat de Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, care ar putea deține între 19 și 23 de mandate. BBC News notează însă că sunt șanse minime ca Wilders să poată forma singur un guvern.
Alegerile din Olanda sunt primele care reprezintă unmare risc pentru Europa, urmând și prezidenţialele din Franţa şi legislativele din Germania, într-o perioadă în care populiştii au devenit o forţă politică.
Cine este Geert Wilders?
Geert Wilders este liderul și fondatorul partidului de extremă dreaptă, Partidul Libertății. În vârstă de 53 de ani, este din Venlo, din sud-estul Olandei și este căsătorit cu un diplomat ungar, Krisztina Wilders.
El este liderul parlamentar al partidului său în Camera Reprezentanților și a fost numit Politicianul Anului de mai multe ori de către postul de radio NOS- radio.
Partidul său a fost favorit în majoritatea sondajelor de opinie în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din Țările de Jos, ce au loc mâine. Wilder și partidul său au pierdut în popularitate ușor, însă se așteaptă să aibă rezultate bune la vot.
Wilder, care speră că va deveni următorul prim-ministru olandez, este cunoscut sub numele de Căpitanul Peroxid și Mozart, din cauza părului său blond viu colorat – descris de Radio- Netherlands ca fiind „cel mai faimos blond, de la Marilyn Monroe încoace”. Wilders se consideră a fi un liberal de dreapta al cărui model politic este fostul premier britanic, Margaret Thatcher.
El a declarat în nenumărate rânduri că nu-i place sistemul politic olandez și crede că există o elită conducătoare a politicienilor care au grijă de ei înșiși și nu constituenții acestora.
Wilders pledează pentru „Nexit”, ieșirea Olandei din Uniunea Europeană și este pasionat de Israel. El a locuit acolo doi ani de zile și a vizitat aceastp țarp de peste 40 de ori. El a spus că atunci când s-a întors în Olanda, a avut un „sentiment special de solidaritate” pentru țară.
Cine este Mark Rutte?
Mark Rutte este premierul Olandei din 14 octombrie 2010 și liderul Partidului Popular pentru Libertate de la 31 mai 2006.
La alegerile generale din 2006, partidul lui Mark, care se afla deja sub conducerea lui Mark, a devenit principalul partid din opoziție. La alegerile următoare din 2010, liderul Partidului Popular pentru Libertate a câștigat cele mai multe voturi, reușind să ocupe 31 de locuri din cele 150 din Camera Reprezentanților.
După o lungă perioadă de formare, Rutte a devenit premier și a format Cabinetul, fiind primul premier liberal al Olandei din ultimii 92 de ani. Liberalul Mark Rutte, fost director în domeniul alimentar, fascinat de “visul american” încearcă acum să obţină un al treilea mandat la funcţia de premier al Olandei, mizând pe imaginea de candidat al securităţii şi stabilităţii.
Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), fondat în 1948, se află la putere din 2010. Primul guvern al lui Mark Rutte a fost susținut în parlament de către partidul lui Geert Wilders (PVV, extrema dreaptă). În timpul campaniei electorale, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație s-a poziționat drept partidul statu quo-ului și drept singura opțiune serioasă la PVV, invitându-i pe ‘cei care nu respectă valorile’ țării să o părăsească. Sloganul lui Rutte: ‘La acțiune. Normal’.
Premierul olandez Mark Rutte vrea ca Olanda să devină prima țară din Europa care pune capăt „populismului rău”.
Rutte a subliniat că se va „lupta din toate puterile” pentru a „evita trezirea, la 16 martie, într-o țară unde cea mai mare forță politică o reprezintă Geert Wilders”.
„Chiar dacă nu are nici o șansă să guverneze, pentru că partidul meu nu va guverna împreună cu ei, (un asemenea rezultat) ar trimite un mesaj către restul Europei”, a mai menționat premierul olandez.