Într-o scrisoare adresată congresmenilor, directorul FBI a afirmat că anchetatorii au lucrat „zi şi noapte” să examineze e-mailurile găsite recent, care au dus la redeschiderea anchetei în acest scandal.
„Noi nu ne-am schimbat concluziile pe care le-am prezentat în iulie” cu privire la modul cum şi-a gestionat Clinton mesageria electronică pe când era secretar de Stat, a precizat directorul FBI.
Echipa lui Hillary Clinton a salutat anunțul directorului FBI
Anunțul redeschiderii anchetei în scandalul e-mailurilor a fost o lovitură dură pentru tabăra democrată. Acum, anunțul făcut de directorul FBI a fost salutat de echipa de campanie a lui Hillary Clinton, aproape imediat.
„Ne bucurăm că această chestiune s-a rezolvat”, a declarat Jennifer Palmieri, directoarea de comunicare a lui Clinton, pentru reporteri care însoţesc echipa de campanie în Ohio.
Clinton s-a înfuriat din cauza deciziei lui Comey de a alerta Congresul, la sfârşitul lunii trecute, cu privire la faptul că FBI-ul va examina noi materiale, pe care a catalogat-o ca „fără precedent” şi „profund tulburătoare”.
Această decizie a făcut ţăndări avansul pe care Clinton îl avea în sondaje şi l-a impulsionat pe rivalul ei republican Donald Trump.
Reacția lui Donald Trump, după anunțul făcut de FBI
Donald Trump a abordat acest subiect la un miting din apropiere de Detroit, relatează BBC News. Candidatul republican susține că ar fi fost imposibil pentru FBI să încheie această anchetă într-un timp atât de scurt.
„Ea este protejată de un sistem falsificat. Este un sistem complet falsificat. Am spus asta de mult timp”, a declarat Donald Trump.
“Hillary Clinton este vinovată, iar ea știe asta. FBI știe asta, oamenii știu asta, iar acum ţine de poporul american să facă dreptate la urne, pe 8 noiembrie”, a continuat miliardarul.
FBI-ul a început să ancheteze cu privire la modul cum a fost gestionat materialul clasificat pe serverul privat al lui Clinton, în New York, după ce democrata a anunţat că intră în cursa pentru preşedinţie, în aprilie 2015.
Scandalul e-mailurilor, explicat pe scurt
Dosarul e-mailurilor datează din perioada în care Hillary Clinton a fost secretar de stat. În loc să folosească o adresă guvernamentală, ea a folosit un server privat, folosind adresa hdr22@clintonemail.com.
În timpul mandatului ei în fruntea diplomației americane, Hillary Clinton susține că a primit peste 62.000 de emailuri, afirmând că jumătate dintre ele erau oficiale. Celelalte emailuri nu aveau legătură cu serviciul și erau chiar despre planurile de nuntă ale fiicei sale.
Hillary Clinton le cere americanilor să aibă încredere în ea că nu a ascuns nicio informație prețioasă. Cu toate acestea, criticii afirmă că folosirea unui server privat a însemnat că Hillary Clinton a avut controlul complet asupra mesajelor și că ar fi putut să decidă ce informație ar fi trebuit să ajungă sau nu la alți oficiali. Totodată, criticii arată că folosirea unui server privat ar fi putut să fie mai ușor pentru hackeri să îi acceseze e-mailurile și să obțină informații sensibile, relatează BBC News.
Cu toate acestea, nici serverele oficiale nu sunt mereu sigure. Departamentul de Stat american a fost ținta unui atac informatic în 2014, amintește sursa citată.
Sumar:
- Care sunt statele cheie, extrem de importante în cursa pentru Casa Albă. Scenariile prin care Donald Trump poate ajunge președinte
- Cum funcționează sistemul de vot din SUA, pentru alegerea președintelui american
- Hillary Clinton și Donald Trump, într-o cursă frenetică pentru a convinge alegătorii indeciși
- Cum decurge ziua alegerilor. La ce oră este cunoscut numele viitorului președinte al SUA