SUMAR:
- Peste 1.700 de nereguli înregistrate la alegerile prezidențiale din Rusia până la prânz
- Calculatoarele Comisiei Electorale din Rusia ar fi fost atacate cibernetic în ziua alegerilor prezidențiale
- FOTO / Vladimir Putin, la secția de votare: “Sunt mulțumit cu orice procent”
- PORTRET| Ascensiunea lui Vladimir Putin. Cum a devenit unul dintre cei mai temuți lideri din lume
- Ucraina nu le permite rușilor de pe teritoriul său să voteze la alegerile prezidențiale din Rusia
- Conspirațiile din jurul lui Putin. Criticii președintelui rus care și-au găsit sfârșitul în mod suspect
- FOTO | Cine sunt contracandidații lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din Rusia
- De ce îl votează rușii pe Vladimir Putin și sunt pregătiți să-l facă cel mai longeviv președinte după Stalin
- De ce este Putin popular în Rusia. Ambasadorul rus la București: ,,Luptă împotriva corupției, redă demnitatea țării”
- Cum au trăit rușii în timpul mandatelor lui Vladimir Putin
- Politica externă a Rusiei: anexarea Crimeei, intervenția militară din Siria și amenințările la adresa scutului de la Deveselu
UPDATE 20.05: Vladimir Putin a câștigat alegerile detașat obținând peste 70% dintre voturi. Cu o prezență la urne în jur de 60%, președintele în exercițiu și-a obținut un nou mandat de șase ani.
Rezultatele exit-poll-ului oficial prezentat de majoritatea instituțiilor media sunt următoarele:
Vladimir Putin (independent)- 73,9%
Pavel Grudinin (Partidul Comunist al Federației Ruse) – 11,2%
Ksenia Sobchak (Inițiativa Civică) – 2,5%
Vladimir Zhirinovksy (Partidul Liberal Democrat din Rusia) – 6,7
UPDATE 16.15: Un ONG independent care monitorizează desfășurarea alegerilor prezidențiale din Rusia, Golos, anunță că până duminică la prânz au fost peste 1.700 de cazuri de nereguli înregistrate, multe dintre ele referindu-se la observatori cărora le-a fost interzis să-și desfășoare activitatera, scrie AFP.
Mișcarea condusă de Alexei Navalnîi, adversarul cel mai vocal al lui Putin, căruia i-a fost interzis să candideze după ce a fost ocndamnat penal, a anunțat că a trimis 33.000 de voluntari pentru a monitoriza alegerile. Aceștia au raportat sute de cazuri de fraudă, în special în Moscova și regiunea din jurul capitalei, în Sankt Petersburg și în Bașchiria, regiunea din zona Munților Urali.
Election en Russie: de premières images montrent des bourrages d’urnes pic.twitter.com/WqMfNtYn6S
— BFMTV (@BFMTV) March 18, 2018
UPDATE 13.00: Premierul rus Dmitri Medvedev și-a exprimat votul la alegerile prezidențiale. Prim-ministrul, împreună cu soția sa Svetlana, au votat într-o secție amenajată într-o sală de sport din sud-vestul Moscovei.
UPDATE 12.55: Calculatoarele Comisiei Electorale din Rusia ar fi fost atacate cibernetic în ziua alegerilor prezidențiale. Hackeri care ar fi folosit IP-uri din 15 țări ar fi lansat un atac de tip DDoS, scrie agenția rusă de presă TASS.
Oficiali ruși au anunțat că în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în timp ce în estul țării alegerile erau în plină desfășurare, a fost lansat un atac cibvernetic asupra calculatoarelor Comisie Electorale.
UPDATE 11.15: Vladimir Putin a votat într-un birou electoral din Moscova în cadrul scrutinului prezidențial ce se desfășoară astăzi în Rusia. Liderul de la Kremlin, care va obține un nou mandat, a spus că va fi mulțumit cu orice scor care îi va permite să fie reales.
Întrebat despre procentul de voturi pe care îl consideră satisfăcător, Vladimir Putin a spus că nu contează acest aspect. “Atât timp cât îmi dă dreptul de a ocupa funcția de președinte”, a afirmat liderul de la Kremlin. “Sunt sigur de programul pe care îl propun ţării”, a adăugat el.
UPDATE 11.10: Ucraina nu le permite rușilor de pe teritoriul țării să voteze în scrutinul prezidențial de duminică. Potrivit presei ruse în jur de 72.000 de cetățeni ruși aflați în Ucraina nu pot vota, iar Moscova cataloghează decizia Kievului drept o „interferență directă” în afacerile sale interne, scrie RT.
Vladimir Putin va obține, cel mai probabil, cel de-al doilea mandat consecutiv și cel de-al patrulea, în calitate de președinte al Rusiei. Drumul lui spre un nou mandat la Kremlin a fost simplificat și de faptul că adversarul său cel mai vocal, Alexei Navalnîi, nu a putut să candideze după ce a fost condamnat pentru fapte de corupție și i s-a refuzat dreptul de a-și depune candidatura.
Dacă va obține și acest mandat, Vladimir Putin va deveni cel mai longeviv președinte după Stalin.
Ce trebuie știut despre alegerile prezidențiale din Rusia 2018
Dată fiind suprafața foarte mare a Federației ruse, care se întinde pe 11 fusuri orare, urnele s-au deschis, sâmbătă seara, (la ora Bucureștiului 22.00), în estul extrem – Kamceatka – și se vor închide la ora 20.00, în Kalingrad, enclava rusă de la malul Mării Baltice.
Data scrutinului este una semnificativă pentru Rusia lui Putin, deoarece coincide cu cea de-a patra aniversare a anexării Rusiei la Crimeea în 2014.
Un al doilea tur de scrutin ar putea avea loc după trei săptămâni, duminică, 8 aprilie, dacă niciun candidat nu va trece pragul de 50% dintre voturi. Un astfel de caz este destul de puțin probabil, deoarece din cele șase scrutinuri prezidențiale de la căderea socialismului și până în prezent un astfel de caz s-a întâmplat o singură dată, în 1996 când Boris Elțîn și Ghenadie Zyuganov au ajuns în turul al doilea.
Spre deosebire de alegerile din SUA sau Europa, în jurul alegerilor prezidențiale din Rusia se face puțin caz. Campania electorală începe, de obicei, cu câteva luni înainte, încă de la depunerea candidaturilor, iar dezbaterile televizate între candidați nu au loc, asta și pentru că Putin a refuzat de fiecare dată astfel de confruntări.
În 2012, urnele s-au închis la ora locală din 20 și Putin și-a anunțat victoria după aproximativ două ore.
Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din Rusia 2018
Alegătorii ruși vor avea de ales între opt nume. Vladimir Putin candidează independent și se consideră ca fiind un candidat de centru, fără a opta pentru vreuna dintre părțile spectrului politic.
În sondaje, actualul președinte este urmat de Pavel Grudinin, candidatul Partidului Comunist care, potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta are sprijinul a 11-13% dintre alegători. Următorul în sondaje este liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski –7-9% dintre alegători, Ksenia Sobchak, nominalizată de liberal Partidul Inițiativă Civilă –1-2% și Grigore Yavlinski, co-fondator al Partidului Yabloko – cu 0,5% 1-2%. Maxim Suraykin, al doilea candidat al partidului Comunist al Federației Ruse și Boris Titov – Partidul Creșterii (cunoscut în trecut drept ”Cauza Corectă”), nu au șanse să obțină nici măcar pragul de 1%, arată ultimul sondaj.
Cât timp a fost președinte Putin?
Putin a fost ales pentru prima dată președinte rus în 2000, după demisia lui Elțîn. A fost șef al statului pentru următorii opt ani, pentru ca în 2008, să-i dea ștafeta lui Medvedev, iar Putin să fie premier. În 2012, a fost ales din nou președinte și, potrivit constituției ruse, are dreptul la două mandate consecutive.
Cum un amendament constituțional a extins în 2012 numărul de ani al unui mandat de la patru la șase ani, Vladimir Putin va conduce Rusia până în 2024.
Participarea la vot la alegerile prezidențiale din Rusia 2018
În condițiile în care rușii cred că numele câștigătorului este aproape sigur, prezența la urne va fi una foarte mică, de altfe, rușii nu sunt obișnuiți să ia cu asalt secțiile de votare în număr mare.
O prezență foarte scăzută la vot ar reprezenta o problemă pentru Putin, al cărui mandat ar putea fi contestat, din punct de vedere moral. De asemenea, lipsa unui mandat clar pentru Putin ar face mai greu de respins acuzațiile occidentale privind sistemul autocratic impus de Kremlin.
O participare foarte mică ar putea afecta și perspectivele lui Putin de a se transforma într-un Xi Jinping și a-și prelungi și mai mult timp puterea.
Potrivit CNN, numărul magic al Kremlinului este de 70-70: adică 70% din voturile de la o participare de 70% – dar sondajele independente sugerează că șansele să atingă acest obiectiv sunt foarte mici.
În noiembrie, Centrul Levada – un institut de sondare pe care Rusia îl consideră „agent străin” – arăta că doar 25% dintre elector vor participa sigur la vor, în timp ce 34% au spus că este probabil, dar nu erau deciși încă.