În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul Moscovei la ONU, Vasily Nebenzia, a declarat că scopul principal al Marii Britanii a fost „să discrediteze” Rusia cu „acuzații nereale”.
În replică, reprezentantul Regatului Unit la ONU, Karen Pierce susține că ațiunile Londrei sunt legitime și nu pot fi contestate de nimeni.
Regatul Unit spune că Rusia se află în spatele atacului, dar Moscova neagă responsabilitatea.
Rusia a convocat întâlnirea specială a Consiliului de Securitate de la New York pentru a discuta despre atac, spunând că Marea Britanie trebuie să răspundă la o serie de „întrebări legitime”.
Nebenzia a declarat că acuzațiile au fost „oribile și neîntemeiate” și că Marea Britanie a condus un „război propagandistic” împotriva Rusiei.
El a spus că Novichok – grupul de agenți neurotoxici folosiți în otrăvire – nu este „protejat de drepturi de autor de către Rusia, în ciuda denumirii rusești” și a fost dezvoltat în multe țări. „E un fel de teatru al absurdului. Nu puteți inventa o poveste mai bună?”, a întrebat ambasadorul rus.
În declarația sa adresată celor 15 membri ai Consiliului, Nebenzia a întrebat de ce ar vrea Rusia să elimine o persoană folosind o metodă „periculoasă și extrem de publică” și a spus că există „sute de moduri inteligente de a ucide pe cineva așa cum au fost prezentate în serialul britanic Midsomer Murders”.
În replică, ambasadorul britanic la ONU, Karen Pierce, a acuzat Rusia că a încercat să „submineze instituțiile internaționale care ne-au păstrat în siguranță de la cel de-al doilea război mondial încoace”.
Ea a spus că Rusia este principalul suspect din mai multe motive și că deține „un record în ceea ce privește asasinatele sponsorizate de stat”. În plus, ambasadoarea britanică a mai spus că Rusia consideră dezertorii ”ținte potrivite pentru asasinate”.
În ceea ce privește cererea Moscovei de a participa la anchetă, Pierce spune că este ca și când un piroman ar fi chemat să investigheze propriile incendii.
Conflictul internațional dintre Marea Britanie și Rusia, în urma căruia peste 300 de diplomați au fost expulzați de ambele părți și de mai multe țări partenere Londrei, a izbucnit după ce fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost găsiți inconștienți pe o bancă într-un centru comercial din Salysbury. Cei doi au fost victimele unui atac cu gaz neurotoxit Novichock.
După o lună de la atac, Iulia Skripal a emis un comunicat în care spune că se simte din ce în ce mai bine și cere să-i fie respectată viața privată a ei și a familiei sale. Tatăl ei, în vârstă de 66 de ani, rămâne bolnav, dar stabil.
Televiziunea publică rusă a difuzat joi o înregistrare audio prezentată ca fiind o discuţie telefonică între Iulia Skripal şi verişoara sa Viktoria. În scurta conversaţie, purtată în limba rusă, Iulia afirmă că ea şi tatăl ei sunt în faza de refacere şi că ea va putea ieşi în curând din spital.
Citește și: EXCLUSIV/ Republica Moldova, o țară dezbinată de la vlădică până la opincă. Trei interviuri cât o dovadă – VIDEO