UPDATE 18.45 – Angela Merkel a declarat, într-un interviu pentru ZDF, că preferă alegeri anticipate în locul unui guvern minoritar. Totodată, cancelarul a precizat că nu intenționează să demisioneze din funcție.
În politică, noaptea nu este de fiecare dată un sfetnic bun. Unul dintre cele trei partide angajate în negocierile pentru formarea noului guvern german a părăsit discuțiile în toiul nopții. Partidul Democraților Liberi (FDP), de centru-dreapta, a anunțat că există diferențe ireconciliabile cu cei doi parteneri de discuție, conservatorii conduși de cancelarul Angela Merkel și Partidul Verzilor.
O ieșire din scenă dramatică a liberalilor după aproape o lună de negocieri în format ,,Jamaica”, denumit astfel deoarece culorile celor trei partide implicate seamănă, alăturate, cu steagul țării din Caraibe (negru-galben-verde).
Anunțul a făcut ca moneda euro să atingă cel mai slab nivel din ultimii doi ani în fața yenului japonez.
Ce opțiuni sunt pe masă
Un moment de incertitudine într-o țară recunoscută pentru predictibilitatea sa. Germania este pusă acum în fața a două opțiuni, ambele fără precedent în istoria postbelică a țării. Formarea unui guvern minoritar sau alegeri anticipate.
O a treia variantă ar fi refacerea marii coaliții cu Partidul Social-Democrat, care a obținut al doilea cel mai mare număr de mandate la alegerile din 24 septembrie. Însă în interiorul formațiunii de stânga nu există susținere pentru o asemenea mișcare.
Apetitul votanților germani pentru alegeri anticipate este scăzut. Și nici partidele tradiționale nu mor de nerăbdare să îi cheme din nou pe cetățeni la urne. Mai ales că de noul scrutin ar putea beneficia partidul de extremă-dreapta, AFD, care a obținut 13% din sufragii la alegerile federale și a devenit al treilea partid al țării.
Marile neînțelegeri
Potrivit presei germane, CDU/CSU, FDP și Verzii nu au putut depăși divergențele ce țin de imigrație și climă. În 2016, Germania a suspendat o regulă ce le permitea refugiaților ajunși în țară să-și cheme rudele. Decizia va expira anul viitor. Conservatorii și liberalii sunt gata să prelungească suspendarea, însă Verzii se opun și vor ca refugiații să-și poată aduce soțiile și copiii în Germania, invocând motive umanitare.
Un alt măr al discordiei este reprezentat de schimbările climatice. Verzii doresc o reducere a energiei pe bază de cărbune de până la 10 megawați. Partenerii de negocieri sunt însă îngrijorați că o astfel de măsură va duce la pierderea multor locuri de muncă în sector energetic și cel manufacturier.
Neînțelegeri au existat și în domeniul fiscal. FDP a propus eliminarea treptată a taxei de solidaritate implementată pentru dezvoltarea Germaniei de Est, rămasă cu un handicap economic din cauza ocupației sovietice.
Soarta Angelei Merkel
Toată lumea așteaptă ca răspunsurile să vină de la Angela Merkel, al cărui nume este sinomim cu stabilitatea. Este la timona Germaniei de 12 ani și pregătită să înceapă, formal, cel de-al patrulea mandat de cancelar. Liderul conservator se întâlnește astăzi cu președintele țării, Frank-Walter Steinmeier, pentru a căuta ieșirea din impas.
,,Este o zi în care trebuie să reflectăm în profunzime la cum poate Germania să meargă înainte. Din poziția de cancelar, voi face tot ce este cu putință pentru a mă asigura că această țară este administrată bine în săptămânile dificile care vor urma”, a spus liderul german după colapsul discuțiilor.
Un sondaj de opinie realizat online de cotidianul Die Welt arăta că, în opinia a 61,4% din respondenţi, eşecul negocierilor ar însemna finalul carierei de cancelar pentru Merkel. Un astfel de scenariu ar avea urmări serioase în toată Uniunea Europeană. Merkel este un lider esențial pentru proiectul de reformă început de U.E. și cel mai important aliat al președintelui francez Emmanuel Macron.
Ultimele cuvinte rostite de Christian Lindner, șeful FPD, la miezul nopții, au rămas ca un epitaf pentru negocierile în format ,,Jamaica” și vor bântui următoarele săptămâni de incertitudine: ,,Mai bine să nu guvernăm decât să guvernăm prost. La revedere!”