O instanță din Sri Lanka i-a acordat miercuri despăgubiri femeii care a fost arestate pentru că avea tatuat pe umăr o imagine a lui Buddha, spunând că asistenta medicală din marea Britanie a fost supusă „unui tratament îngrozitor și scandalos” de către autoritățile locale.
Naomi Michelle Coleman a fost închisă în 2014 în Colombo, unde poliția din țara majoritar budistă a considerat tatuajul de pe brațul ei este o ofensă adusă credinței lor.
Coleman, o budistă convinsă, a stat în închisoare trei zile după care a fost deportată la ordinul unui magistrat local
Ulterior, britanică a dat în judecată poliția, autoritățile penitenciare și de imigrația din insula asiatică și a cerut despăgubiri de 66.000 de dolari pentru chinul prin care a trecut, susținând că a fost hărțuită sexual și estorcată în închisoare.
Curtea Supremă de Justiție din Sri Lanka a admis miercuri cazul ei, declarând că arestarea femeii a fost ilegală și acuzațiile de care i s-au adus erau neîntemeiate. Instanța a decis ca statul să-i plătească femeii 4.666 de dolari și cei doi polițiști care au decis să o aresteze sunt obligați să-i plătească 650 dolari.
Coleman nu este primul turist care nu se confruntă cu sensibilități asupra tatuajelor considerate ofensatoare în Sri Lanka. Unui alt turist britanic i-a fost interzis accesul pe insulă din 2013 din cauza unui tatuaj cu Buddha, în timp ce în 2012 trei turiști francezi au fost condamnați la șase luni de închisoare pentru că au sărutat o statuie a lui Buddha.