Într-un comunicat de presă, MApN transmite că a fost înștiințat vineri, 18 august, de către Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate cu privire la faptul că Departamentul de Stat al SUA a finalizat procesul de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziționării de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (High Mobility Artillery Rocket Systems – HIMARS) și a notificat în acest sens Congresul SUA, conform procedurilor standard americane.
Armata transmite că achiziția sistemului HIMARS face parte din cele opt programe esențiale de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, pentru care Parlamentul României a transmis, în luna mai 2017, aprobarea prealabilă de inițiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.
Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu susține că instituția pe care o conduce dorește implocatrea activă a industriei naționale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producției și mentenanței. ”Dezvoltarea industriei naționale de apărare atrage, după sine, și crearea de noi locuri de muncă, contribuind în mod direct la dezvoltarea economică a țării și, implicit, la atingerea obiectivelor strategice de securitate”, susține Țuțuianu.
Romania a solicitat SUA achiziția a 54 de instalații de lansare și elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare. Programul se află într-o etapă intermediară, după aprobarea Congresului SUA urmând a fi desfășurate discuții și negocieri de natură tehnică, pentru stabilirea configurației finale a achiziției, dar și opțiunile de transfer tehnologic și implicarea industriei naționale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producției și mentenanței.
HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS și gradul de interoperabilitate între forțele SUA și Aliate reduc costurile finale operaționale și de întreținere.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro