Boracay, situată la nord de insula centrală Panay, este o destinație de top pentru turiștii locali și străini în una dintre cele mai vizitate țări din Asia. Nisipul său alb, viața de noapte și sporturile acvatice practicate aici au atras aproape 2 milioane de vizitatori anul trecut.
Resorturile de lux de pe insulă și restaurantele de aici produc venituri de milioane de dolari și oferă surse de venit pentru mii de localnici.
Dar Duterte pare să pună aspectul isulei mai presus de veniturile înregistrate. Purtătorul de cuvânt al președinției, Harry Roque, a anunțat pe Twitter decizia de a închide insula timp de șase luni, începând cu 26 aprilie.
Duterte, al cărui stil de conducere dictatorial a fost criticat în numeroase rânduri, a criticat autoritățile locale și localnicii pentru dezvoltarea „excesivă” și că au a permis construirea pe malul mării a unor instalații de tratare a apelor reziduale și de epurare necorespunzătoare.
Mulți dintre administratorii afacerilor de pe insulă au permis deversarea apelor uzate direct în mare, încălcând normele legale, a explicat ministrul Mediului Roy Cimatu.
Reprezentanții guvernulu au explicat că societățile afectate de închiderea temporară a insulei vor primi asistență financiară. De asemenea s-a decis strămutarea celor aproximativ 17.000 de muncitori care ar rămâne fără joburi în această perioadă.
Compania aeriană Philippine Airlines a anunțat că va reduce numărul de zboruri pe aeroporturile Caticlan și Kalibo, porțile spre Boracay, timp de șase luni începând cu luna aprilie, ca urmare a deciziei guvernului.
Boracay este una dintre numeroasele plaje din lume care se confruntă cu o închidere temporară în această vară, deoarece ecosistemul lor este grav afectat de impactul devastator al turismului.
Și Golful Maya din Thailanda, care a devenit faimos după ce aici s-a filmat filmul „The Beach” din 1999, cu Leonardo Di Caprio, va fi închis publicului timp de patru luni din iunie, pentru a permite recuperarea recifelor de corali afectați și redresarea vieții marine.