România este considerată una dintre cele mai corupte state ale UE, iar Bruxelles-ul îi menține sistemul judiciar sub atentă supraveghere. Într-o declarație emisă joi, Comisia Europeană a spus: „Solicităm autorităților române proiectul de legi și explicații suplimentare. Ireversibilitatea progreselor înregistrate de România în lupta împotriva corupției în ultimii zece ani este esențială pentru Comisie”.
Președintele României nu va mai numi șefii DNA și DIICOT, aceștia urmând să fie numiți de CSM, la propunerea ministrului Justiției. De asemenea, se va înființa o secție specială în cadrul Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru anchetarea magistraților. Acestea sunt o parte din modificările în Justiție prezentate miercuri de ministrul Tudorel Toader.
Legile justiţiei cuprind completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Recent, ministrul Justiţiei a mers la Bruxelles pentru a discuta cu vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, despre legile privind Justiţia. „Vom discuta în principal liniile directoare, principiile privind pachetul de legi referitoare la justiție, privind restructurarea sistemului judiciar pe cele două paliere despre care s-a mai vorbit, ca apoi să finalizăm pachetul de legi, să-l punem în procedura de avizare, iar la 1 septembrie să-l putem adopta în Guvern și să-l trimitem la Parlament spre dezbatere și adoptare”, declara Tudorel Toader, pe 21 iulie, în deschiderea ședinței de Guvern, despre discuția cu vicepreședintele CE