Potrivit jurnaliștilor americani, Bratislava și Milano au cele mai mari șanse să găzduiască agenția UE pentru medicamente după Brexit. Bătălia lobiștilor pare să fi fost câștigată de Italia și Solvacia, dar lupta este departe de a fi încheiată, rezultatul fiind dat la sfârșitul acestei luni când va avea loc votul.
Diplomați europeni au declarat că ofertele depuse de Slovacia și Italia par să se detașeze față de celelalte 17 țări care și-au depus candidatura pentru a găzdui Agenția Europeană a Medicamentului. Pe următoarele locuri se află Amsterdam și Copenhaga, în timp ce România nu se numără printre favoriți
EMA, situată în prezent în Canary Wharf din Londra, este percepută ca o bijuterie a coroanei în rândul celor peste de 40 de agenții specializate ale UE. Are 900 de angajați cu normă întreagă și primește vizite de la aproximativ 35 000 de autorități naționale de reglementare și oameni de știință în fiecare an, datorită rolului său esențial în aprobarea noilor medicamente de vânzare pe piața UE.
Miniștrii europeni vor vota secret, pe 20 noiembrie, orașul care va deveni noua casă a EMA. Cu aceeași ocazie se va alege și viitoarea locație a Autorității Bancare Europene – o altă agenție UE mai mică, care are în prezent sediul la Londra.
Cresterea economica a EMA si prestigiul gazduirii acesteia au determinat ceea ce un diplomat a descris ca fiind un efort de „lobby masiv” care acum atinge punctul culminant.
Potrivit diplomaților, oferta Bratislavei a fost primită pozitiv de către conducerea agenției, chiar dacă a avertizat că 70% din personal ar putea pleca dacă va fi mutat în capitala Slovaciei. Oferta slovacă este văzută de oficialități ca fiind cea mai puternică din Europa Centrală și de Est, o regiune slab reprezentată în agențiile UE. Slovacia, membră a zonei euro, este văzută bine și la Bruxelles, fiind considerată un bastion al proeuropenilor într-o regiune din ce în ce mai ostilă integrării europene.
În ceea ce privește al doilea oraș favorit, Milano, FT scrie că diplomatii chestionați au declarat ca Italia a mers până la a oferi să trimită mai multe trupe la exercițiile NATO din țările baltice în schimbul voturilor din regiune. Italienii au beneficiat, de asemenea, de problemele ofertei venite din partea Barcelonei, care este ca și respinsă din cauza crizei din Catalonia.
Europa de Nord este împărțită între mai multe oferte concurente.
Autoritatea bancară este centrul unei lupte mai mici, dar tot acerbă, cu opt țări care au depus oferte. Dublin, Frankfurt și Paris sunt considerate a fi favorite pentru găzduirea ABE, care are aproape 200 de angajați și joacă un rol important în stabilirea standardelor de reglementare bancară comune.
Votul va fi în mai multe tururi. În primul tur, fiecare țară va putea da un vot în valoare de trei puncte, unul în valoare de două puncte și unul în valoare de un punct. Cu excepția cazului în care un oraș primește sprijin copleșitor în prima rundă, cei mai apreciați trei candidați vor merge în continuare în următoarele runde de vot până când va fi desemnat un singur câștigător.
Votul va fi secret, iar mulți candidați sunt susceptibili, cel puțin în prima rundă, să se voteze singuri. Unii diplomați avertizează că națiunile ar putea chiar să încerce să voteze pentru candidații mai slabi, cu scopul de a slăbi concurenții serioși.
Miza pentru concurența acerbă o reprezintă atragerea angajaților cu înaltă calificare din cadrul agențiilor, a familiilor lor, a afacerilor care vin odată cu ei și a numărului mare de vizitatori, se așteaptă în jur de 40.000 de sejururi la hoteluri pe an.
Guvernul de la București a depus la sfârșitul lunii iulie, la Comisia Europeană, dosarul de candidatură pentru relocarea Agenţia Europeană pentru Medicamente.
„Am încredere în şansele României de a se califica pentru această selecţie, pentru că dispunem de o expertiză substanţială în sectorul medical. Informaţiile din dosarul de candidatură susţin cu elemente concrete argumentele noastre că România este pregătită să-şi asume o astfel de responsabilitate”, atransmis premierul Mihai Tudose.
Locaţia propusă de România se află în zona de nord a Bucureştiului, chiar în spatele staţiei de metrou Pipera. Agenţia Europeană pentru Medicamente ar urma să fie găzduită de o clădire nouă, care va avea o suprafaţă de aproximativ 27.000 de metri pătraţi, cu un centru de conferinţe ce poate găzdui 720 de participanţi şi o excelentă infrastructură IT&C.
Concurența Bucureștiului pentru EMA o reprezintă orașe precum Amsterdam, Copenhaga, Barcelona, Viena, Bruxelles, Bonn, Stockholm, Atena Milano și Bratislava.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Povești nespuse despre Regele Mihai. Cum a fost ajutat de un revoluționar și de un general de poliție să treacă pe sub Arcul de Triumf. ”Am scos pilonii din pământ cu ranga”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro