Citește și: Opoziţia catalană denunţă o lovitură de stat după discursul lui Carles Puigdemont
”Singurul mod în care puteam supraviețui este ca regiunea Catalonia să devină un stat independent”, a declarat Puigdemont. El le-a cerut spaniolilor să înțeleagă motivele catalonilor și de ce s-a ajuns aici. ,,Nu avem nimic împotriva Spaniei. Relația Cataloniei cu Spania nu funcționează”, a afirmat oficialul.
Ședința Parlamentului catalan a fost amânată cu o oră, până la ora 19.00, ora locală, (20.00, ora României), pe fondul solicitărilor ca liderii regiunii să renunțe la planul de a declara unilateral independența.
Guvernul de la Madrid i-a cerut lui Carles Puigdemont, liderul Cataoniei, ,,să nu ia nicio decizie ireversibilă, să nu meargă pe un drum fără cale de întoarcere și să facă o declarație de independență unilaterală”.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a cerut și el lui Puigdemont să respecte ordinea constituțională a Spaniei. „Diversitatea nu ar trebui și nu trebuie să ducă la un conflict, ale cărui consecințe ar fi evident negative pentru catalani, Spania și pentru întreaga Europă”, a îndemnat Tusk în fața Comitetului Regiunilor, care reprezintă colectivitățile locale la Bruxelles.
Sute de mii de oameni s-au adunat duminică în Barcelona pentru a cere ca Spania să rămână unită, la o săptămână de la referendumul pentru independența Cataloniei. Organizatorii marșului au ridicat numărul participanților la 950.000, în timp ce poliția a vorbit despre 350.000 de persoane.
Premierul Spaniei a amenințat Catalonia cu suspendarea autonomiei pentru a împiedica regiunea să-și declare independența. Această măsură poate fi luată prin declanșarea articolului 155 din Constituția Spaniei. Mariano Rajoy a mai afirmat că orice declarație de independență din partea regiunii catalane nu va avea efect.
Liderii cataloniei nu se confruntă doar cu presiuni politice, ci și economice.
Mai multe companii mari din cea mai bogată regiune a Spaniei au anunțat că-și mută sediile centrale, în cazul în care este făcut anunțul privind independența. Cele mai mari două bănci din regiune au avertizat că își mută sediul din Barcelona, în cazul unei declarații de independență unilaterală. Sadabell este deja hotărâtă să facă această mutare, iar comitetul director al CaixaBank analizează o inițiativă similară.