Discursul președintelui Donald Trump, prin care a amenințat că va ”distruge complet” Coreea de Nord, nu a făcut decât să crească tensiunile din regiune, iar Phenianul a reacționat spunând că ar putea testa o bombă cu hidrogen deasupra Pacificului.
Întrebarea care se pune în aceste condiții este dacă poate Coreea de Nord să efectueze un astfel de test și ce impact ar avea acesta.
Coreea de Nord se străduiește neobosit să dezvolte rachete care să ajungă în Statele Unite sau la aliații acestora și să le asocieze cu focoase nucleare miniaturizate.
După șase teste nucleare și o succesiune de teste de rachete, specialiștii cred că Phenianul este aproape de a reuși acest lucru.
Are Corea de Nord capacitatea de a testa o bombă cu hidrogen deasupra Pacificului?
Expertul în conflicte militare, Jeffrey Lewis, răspunde întrebării ”Când vom ști sigur dacă Coreea de Nord are o rachetă nucleară?” cu o glumă: „Când veți vedea o lumină strălucitoare uriașă”.
Lewis, de la Centrul James Martin pentru Studii de Nonproliferație, din cadrul Institutului de Studii Internaționale din Middlebury, este de acord cu majoritatea experților care cred că vom ști cu siguranță răspunsul la această întrebare doar atunci când lansarea va avea loc.
Armata Statelor Unite pornește, totuși, de la presupunerea că Phenianul are deja o asemenea capacitate.
„Știu că există o dezbatere despre progresele miniaturizării făcute de Coreea de Nord, dar PACOM trebuie să fie pregătit să lupte acum, așa că sunt obligați să presupună că afirmațiile lui Kim Jong-un sunt adevărate – Știu că aspirațiile sale sunt cu siguranță „, a declarat amiralul Harry Harris, șeful United States pacific Comand, într-un discurs din iunie.
Cum ar efectua Coreea de Nord testul desupra Pacificului?
Deși bomba ar putea fi lansată, teoretic dintr-un avion, analiștii spun că Phenianul ar prefera să opteze pentru o rachetă ca mijloc de prezentare a celei mai noi și mai sofisticate tehnologii.
„Cel mai rău scenariu ar fi cel al unei test pasăre juche”, a declarat Vipin Narang, profesor de științe politice la MIT și expert în prevenire și politică nucleară.
Expresia „test pasăre juche”, este folosită de experții pentru a face referire la test nuclear cu rachete nord-coreene. Termenul este o combinație între cuvintele ”pasăre”, care se referă la testul cu rachete din 1962 având nume de cod Frigate Bird, care a implicat lansarea unei rachete nucleare de pe un submarin american spre Insula Crăciunului și detonată peste Oceanul Pacific, și ”Juche”, care este folosit de media nord-coreeană pentru a exprima auto-încrederea în capacitățile lor nucleare.
Va efectua Coreea de Nord un test deasupra Pacificului?
Când ministrul de externe nord-coreean a menționat posibilitatea de a testa o armă nucleară peste Pacific, el a fost atent să spună că decizia finală este în mâinile lui Kim Jong-un.
„Cred că a fost foarte inteligent din partea lor să specifice că acesta este cel mai rău scenariu și să-și lase loc de retragere”, a declarat Narang pentru CNN. Specialistul de la MIT consideră că este mai probabil ca Phenianul efectueze mai întâi un test la scară mai mică – cum ar fi lansarea unui alt test de rachete balistice intercontinentale (ICBM). ”Ar fi o surpriză pentru mine dacă ar lansa acum pasărea juche”, a msi spus el.
Dar Lewis, care a descris comentariile lui Ri ca fiind în conformitate cu strategia țării de a lansa „mici avertismente care urmează să fie urmate de fapte multe mai expplicite”, consideră că este periculos să nu luăm în serios amenințările Coreei de Nord.
„Am provocat chinezii în 1966, și apoi au lansat o rachetă nucleară, acum provocăm din nou nord-coreenii”, a declarat Lewis pentru CNN.
Ce se va întâmpla dacă vor un test o bombă cu hidrogen deasupra Pacificului?
Indiferent de impactul geopolitic, efectele asupra mediului ar putea fi devastatoare. Cei care trăiesc lângă Atolul Bikini, unde SUA au testat multe dintre armele nucleare de la mijlocul secolului al XX-lea, se confruntă încă cu o serie de probleme legate de sănătate.
Explozia ar distruge probabil sau va contamina peștele și viața marină, lăsând o serie de efecte incalculabile.
Lumea nu s-a mai confruntat cu un astfel de test din 1980, când China a detonat o armă peste Lop Nur, în nord-vestul țării, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm.
Din mai mult de 2.000 de teste care au fost efectuate de la apariția armelor nucleare, peste 100 au fost detonate în zone îndepărtate din Pacific, potrivit CTBTO.
Pe Insulele Marshall, unde Statele Unite au testat de asemenea arme, un număr îngrijorător de mare de oameni au suferit de cancere, dereglări congenitale și tulburări tiroidiene.
În Polinezia Franceză, au fost raportate afecțiuni similare și s-au descoperit teste care au provocat alunecări de teren, tsunami și cutremure, a spus CTBTO.
Dar daunele aduse oamenilor ar putea fi limitate dacă Coreea de Nord alege un loc deosebit de izolat, spun analiștii.
„Depinde foarte mult de locul unde vor decide să explodeze dispozitivul și care sunt condițiile meteorologice la acel moment”, a declarat Melissa Hanham, cercetător principal la Centrul pentru Studii de Proliferare. „Acestea fiind spuse, știm din testele de zeci de ani că există efecte persistente asupra mediului și impact asupra oamenilor”, a concluzionat aceasta.
Citește și: Institutul Cantacuzino, producător de vaccinuri de peste 100 de ani și în declin din 2010, ajunge unitate militară și va fi condus cu „mână forte”