Milionarul chinez a cumpărat scotchul în barul unui hotel de lux elvețian din Saint Moritz și a plătit 10.050 de dolari pentu o înghițitură. Barmanul i-a turnat băutură dintr-o sticlă sigilată pe a cărei etichete scria marca Macallan și anul 1878. Aceasta este cea mai mare sumă plătită pentru o înghițitură de scotch.
Dar managerul barului de la care a fost cumpărat whisky-ul a început să aibă suspiciuni cu privire la autenticitatea băuturii și a cerut să se facă o analiză chimică, iar experții au constatat că scotchul nu a fost distilat înainte de 1970.
Hotelul elvețian a acceptat rezultatele testelor și a rambursat clientului în întregime suma plătită.
Zhang Wei, în vârstă de 36 de ani, din Beijing, este unul dintre cei mai bine plătiți scriitori online din China. El scrie romane fantastice de arte marțiale sub numele de stil Tang Jia San Shao și a câștigat echivalentul a aproximativ 16,8 milioane de dolari în 2015, potrivit China Daily, așa că nu a avut nicio problemă să plătească suma exorbitată pentru înghițitura de scotch.
Dar managerul barului, care a băut alături de el, a început să aibă suspiciuni la câteva zile după ce a desfăcut sticla așa că a cerut efectuarea unui test cu carboon. Analizele au fost realizate de către cercetatorii de la Universitatea din Oxford și rezultatele au arătat că există o posibilitate 95% ca băutura să fi fost produsă între 1970 și 1972.
Eperții au spus că testele au arătat că sticla era „aproape lipsită de valoare ca element de colecție” în timp ce, dacă ar fi fost autentică, ar fi avut o valoare de bar de aproximativ 300.000 de dolari americani.
Managerul hotelului a declarat că nu aveau nicio idee că sticla era un fals. „Tatăl meu a cumpărat sticla de Macallan acum 25 de ani, când a fost directorul acestui hotel și nu a fost deschisă de atunci. Când domnul Zhang a întrebat dacă ar putea încerca ceva, i-am spus că nu este de vânzare. Când a spus că dorește cu adevărat să o încerce, l-am sunat pe tatăl meu care mi-a spus că putem aștepta încă 20 de ani pentru un astfel de client și că ar trebui să-i vindem. Zhang și cu mine am deschis flaconul împreună și am băut o parte din el”, a povestit managerul Sandro Bernasconi.
La câteva zile după ce a savurat whisky-ul, Zhang a trimis un mesaj pe platforma chineză de micro-blogging Weibo despre experiența sa. „Când am dat peste o băutură minunată de acum mai bine de 100 de ani, nu am stat mult pe gânduri. Bunica mea care m-a însotit în această calatorie are 82 de ani, dar alcoolul avea 139 de ani, având vârsta stră-stră bunicii mele. Pentru a vă răspunde la întrebări vă pot spune că a avut un gust bun. Dar nu a fost doar gustul ci și istoria”.
Bernasconi i-a dat clientului său vestea referitoare la whisky atunci când a zburat în China pentru a-i rambursa suma plătită pentru el. „Când i-am arătat rezultatele, nu s-a supărat – mi-a mulțumit foarte mult pentru sinceritatea hotelului și a spus că oricum experiența în Elveția a fost una bună”.
Contrafacerea whisky-ului este o practică comună la nivel mondial și se fac bani frumoși din această afacere.
Citește și: Marcela Topor, soția româncă a lui Puigdemont, se teme că nu o să-și mai vadă soțul
Foto: BBC News