În cartea ”The Chimp and the River: How AIDS emerged from an African Rain Forest” (”Cimpanzeul şi râul: Cum a apărut SIDA dintr-o junglă africană”), autorul american David Quammen susţine că primul om infectat cu HIV ar fi fost un vânător din sud-estul Camerunului, care ar fi luat virusul de la un cimpanzeu, în jurul anului 1908.
Quammen afirmă că acest vânător ar fi luat un virusul imunodeficienţei asemănător cu HIV, după ce a ucis şi tranşat un cimpanzeu infectat. Acest vânător ar fi transmis virusul pe cale sexuală.
Virusul s-a răspândit treptat până la Kinshasa, capitala coloniei belgiene Congo. De aici, virusul a fost transmis mult mai rapid prin injecţiile cu ace nesterilizate. SIDA a ajuns în America prin intermediul muncitorilor haitieni, vorbitori de limba franceză, care lucrau în anii ’50 în fosta colonie belgiană.
David Quammen susţine că virusul HIV ar fi ajuns în SUA încă de la sfârşitul anilor ’60, prin intermediul sângelui infectat, cumpărat de o clinică americană de la donatori din Haiti. În anii ’70, virusul s-a răspândit în SUA şi prin contact sexual, mai ales în rândul homosexualilor.
În 1980, medicii din San Francisco au observat că pneumonia făcea ravagii în rândul homosexualilor. Aceştia au descoperit că pacienţii respectivi aveau un sistem imunitar foarte slăbit.
Virusul HIV a fost identificat în 1983, de două grupuri diferite de cercetători, care au lucrat separat, sub conducerea americanului Robert Gallo, respectiv a francezului Luc Montagnier.
După 1981, aproximativ 78 de milioane de oameni din toată lumea au fost infectaţi cu HIV. Virusul distruge sistemul imunitar, lăsând organismul fără apărare în faţa altor boli, precum pneumonia sau tuberculoza. Medicamentele dezvoltate începând din anii ’90 pot să ţină sub control efectele bolii, însă nu pot să o vindece sau să o prevină.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!