Adunarea Națională cubaneză l-a propus pe actualul vicepreședinte Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez să îi succeadă lui Raul Castro. În cursul zilei de joi va avea loc votul pentru desemnarea noului Consiliu de Stat, care include președintele și vicepreședintele. Momentul este unul pur simbolic, deoarece Diaz-Canel nu are candidat.
Cine este Miguel Diaz-Canel, viitorul președinte al Cubei
Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez – actualul vicepreședinte și mâna dreaptă a lui Raul Castro – nu este doar primul președinte din afara familiei revoluționare, dar și primul șef de stat născut după revoluția socialistă de pe insulă.
Diaz-Canel, care vineri va împlini 58 de ani, a urcat discret eşaloanele puterii, pentru a ajunge în 2013 mâna dreaptă a lui Raul Castro, care îi va rămâne alături noului președinte după retragere și va continua să conducă Partidul Comunist Cubanez.
Diaz-Canel a studiat ingineria electrioncă şi şi-a început cariera politică când încă nu împlinise 30 de ani, înscriindu-se în Liga Tinerilor Comunişti în Santa Clara. La vârsta de 33 de ani, a devenit secretar-adjunct al Ligii Timp de 30 de ani, Diaz-Canel a urcat în ierarhia partidului comunist. Mai întâi a făcut parte din Uniunea Tineretului Comunist și a participat la o misiune internațională în Nicaragua. Între 1994 și 2003, a fost liderul partidului în provincia Villa Clara. De aici a fost promovat să facă parte din consiliul comunist din cadrul Politburo-Cuba alături de alți 14 membri (n.r. principala organizație politică a țării) și a fost apoi ministru al învățământului superior în perioada 2009-2012, când a devenit vicepreședinte și ministru al Cubei.
Ce fel de președinte va fi Miguel Diaz-Canel
„El este un om fără nuanțe care nu este neplăcut, dar nici nu îi face pe oameni să se îndrăgostească de el pe loc. El a făcut clar de la bun început că nu va fi omul schimbării și că a ajuns în poziția în care este pentru că a fost capabil și a știut cum să asculte impecabil ordinele”, spune Francisco Perdomo, profesor cubanez în relațiile internaționale.
Deși a fost descris de unii ca genul ”yes-man” (o persoană obedientă care nu contestă niciodată ordinele pe care le primește), are și o reputație de a fi cald și atentă cu cubanezii cu care a lucrat, dar și cu străinii cu care a avut contact.
„În cârca lui Miguel Diaz-Canel cad unele din cele mai complicate provocări economice cu care se confruntă Cuba și pe care administrația Raul Castro nu le-a putut rezolva … Exemplul numărul unu: sistemul monetar dublu”, explică Michael Bustamante, profesor la Universitatea Internațională din Florida.
Deși experții cred că venirea la putere a lui Diaz-Canel nu va fi o schimbare majoră în ceea ce privește introducerea unei politici revoluționare, aceasta este o schimbare generațională istorică pentru insulă, revoluție și America Latină.
În 1953, frații Raul și Fidel Castro au luptat cot la cot în cazărmile din Moncada pentru înlăturarea regimului autoritar al lui Fulgencio Batista. Când încercarea a eșuat, ei au făcut 22 de luni de închisoare, fiind considerați deținuți politici împreună. Raul i l-a prezentat pe Fidel lui Che Guevara în Mexic și, împreună, au dus timp de trei ani o luptă de gherilă din munții Sierra Maestra, răsturnând guvernul Batista în 1959.
Fidel Castro a murit în noiembrie 2016 la vârsta de 90 de ani.
Raul a fost ministrul Apărării, vicepreședinte și al doilea secretar al partidului timp de 47 de ani în care Fidel a fost președinte al națiunii. După ce a devenit președinte de factor în 2006, Raul a adoptat o poziție mai puțin militantă față de socialism.