Edictorii celebrului dicționar Collins, unul dintre cele mai renumite la nivel mondial, au desemnat expresia ”Fake News” (n.r. Știri false) drept 0cuvântul anului 2017.
”Fale News” a devenit sinonim cu afirmațiile președintelui american Donald Trump, în timp ce el își ducea lupta cu presa americană. Se pare că restul lumii i-a urmat exemplul, iar utilizarea expresiei a crescut cu 365% în 2017.
The Fake News is working overtime. As Paul Manaforts lawyer said, there was „no collusion” and events mentioned took place long before he…
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 31, 2017
Președintele Trump nu a fost singurul politician care a folosit termenul. Atât Theresa May cât și Jeremy Corbyn l-au inclus în discursurile lor, iar mass-media socială a fost plină de acuzații.
Ca și în cazul cuvintelor alese anii trecuți de editorii Collins, „Fake News” care înseamnă o informație falsă, deseori senzațională, difuzată sub masca unor reportaje jurnalistice va fi prezent în următorul lor dicționar drept .
Pe următoarele locuri în topul editorilor Collins pentru ” cuvântul anului 2017 ” s-au aflat cuvintele „Antifa” (n.r. Abreviere de la anti-fascism), „Echo-chambe” (n.r. Camera eco), ”Insta” (n.r. cuvând care desemnează fotografiile distribuite pe Instagram) și ”fidget spinner” (nn.r. jucăria anti-stres car a făcut furori anul acesta).
Helen Newstead, editor al dicționarului Collins, a spus: „Fake News, fie că a fost folosită ca o declarație de fapt, fie ca o acuzație, a fost folosit inevitabil anul acesta, contribuind la subminarea încrederii pe care societatea o avea în mass-media”.
Acesta este al cincilea an în care Collins a ales cuvântul anului, câștigătorii anilor precedenți fiind „Brexit” și „Geek”.
Referințele lingvistice ale anilor trecuți
2016 – Brexit: substantiv, înseamnă „retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană”.
2015 – Bine-watch: Verb, înseamnă „a urmări succesiv un număr mare de seriale de televiziune (în special toate episoadele dintr-o serie)”.
2014 – Photobomb: Verb înseamnă „a distruge o fotografie trecând în fața aparatului când fotografia este făcută, adesea făcând o feță amuzantă”.
2013 – Geek: Substaniv, înseamnă „cineva care este specializat în calculatoare si care pare mai interesat de acestea decât de oameni”.
Citește și: Prințul Harry, declarații emoționante despre mama lui. „Întotdeauna o voi privi ca pe modelul meu ideal”