Cuprins:
Acord de liber schimb
„În 20 ianuarie, ca unul dintre primele mele ordine executive, voi semna toate documentele necesare pentru a impune Mexicului și Canadei un tarif de 25% pentru toate produsele care intră în Statele Unite prin ridicolele frontiere deschise”, a scris Donald Trump.
Câteva momente mai târziu, într-o altă postare, fostul și viitorul președinte al SUA a spus că va impune și Chinei cu o taxă de 10%, „peste orice tarif suplimentar”, pentru toate produsele sale care intră în SUA, ca răspuns la eșecul acesteia de a aborda contrabanda cu fentanil.
Tarifele reprezintă o parte cheie a agendei economice a lui Trump, președintele ales republican promițând taxe mari aliaților și adversarilor deopotrivă în timp ce se afla în campania electorală.
SUA, Mexic și Canada sunt legate de un acord de liber schimb vechi de trei decenii, numit USMCA, care a fost renegociat sub Trump după ce acesta s-a plâns că afacerile americane, în special ale producătorilor de automobile, erau în pierdere.
„Mexicul și Canada rămân puternic dependente de piața americană, așa că au o capacitate limitată de a nu lua în serios amenințările președintelui ales Trump ”, a declarat Wendy Cutler, vicepreședinte la Asia Society Policy Institute și fost oficial american în comerț.
„Fără îndoială, el ar fi contestat în instanțele din SUA, dar asta va dura timp pentru a trece prin procesul legal”, a adăugat Wendy Cutler.
Agendă comercială agresivă, în primul mandat
Primul mandat al lui Donald Trump la Casa Albă a fost marcat de o agendă comercială agresivă și protecționistă care a vizat atât China, Mexic și Canada, dar și Europa.
În timp ce se afla la Casa Albă, Trump a lansat un război comercial total cu China, impunând taxe vamale semnificative pentru bunuri chinezești de sute de miliarde de dolari.
La acea vreme, el a justificat măsura prin practicile comerciale neloiale, furtul de proprietate intelectuală și deficitul comercial.
China a răspuns cu taxe de represalii asupra produselor americane, afectând în special fermierii americani.
Invocând criza fentanilului și imigrația ilegală, Trump pare să folosească preocupările de securitate națională ca mijloc de a rupe acel acord cu Mexic și Canada, lucru care este permis în conformitate cu regulile stabilite de Organizația Mondială a Comerțului.
Dar majoritatea țărilor și OMC tratează excepțiile de securitate națională ca pe ceva ce trebuie folosit cu moderație, nu ca pe un instrument de forță în politicile comerciale.
În 2018, Trump a spus că din motive de securitate națională a impus tarife la importurile de oțel și aluminiu care vizau aliați apropiați precum Canada, Mexic sau Uniunea Europeană.
Acest lucru a dus la măsuri de răspuns din partea partenerilor comerciali.
Europa, pregătită să răspundă
Ambasadorul UE în Statele Unite a declarat vineri că Europa va fi pregătită să răspundă în cazul reînnoirii fricțiunilor cu SUA în privința comerțului.
La scurt timp după victoria lui Trump, președintele mexican Claudia Sheinbaum și-a asigurat cetățenii că întoarcerea lui Trump „nu este un motiv de îngrijorare”, în ciuda amenințărilor comerciale virulente.
Mulți economiști au avertizat că tarifele ar afecta creșterea economică și ar crește inflația, deoarece sunt plătite în principal de importatorii care aduc mărfurile în SUA, care adesea transferă aceste costuri asupra consumatorilor .