Cuprins:
„Desigur, a fost stabilit un contact cu comitetul politic care lucrează acum la Damasc, într-unul dintre hotelurile din Damasc. Acolo ei s-au întâlnit cu reprezentanți ai corpului diplomatic, au discutat.
Reprezentanții ambasadei noastre s-au întâlnit cu ei, au vorbit în principal probleme legate de asigurarea securității misiunii noastre diplomatice și a cetățenilor ruși care se află pe teritoriul Siriei”, a declarat Mihail Bogdanov jurnaliștilor, la Moscova.
„Aceste relații se desfășoară într-un mod constructiv, iar noi sperăm că toate promisiunile reprezentanților acestor persoane vor fi respectate. Mă refer la prevenirea oricăror incidente și la garantarea securității reprezentanților diplomatici ai statelor străine, inclusiv ambasada Rusiei”, a subliniat Bogdanov.
De asemenea, el a declarat că Moscova se bazează pe păstrarea bazelor sale militare din Siria.
„Bazele rămân pe teritoriul sirian, acolo unde au fost. Alte decizii nu au fost luate până acum. Bazele au fost amplasate acolo la cererea autorităților siriene, scopul fiind lupta împotriva teroriștilor și împotriva ISIS (o organizație teroristă interzisă în Rusia). Pornesc de la premisa că toată lumea este de acord că lupta împotriva terorismului nu s-a încheiat. Ea necesită eforturi colective, iar prezența noastră și baza de la Hmeimim au jucat un rol important în lupta generală împotriva terorismului internațional”, a spus el, răspunzând la întrebarea dacă Rusia își va păstra bazele militare în Siria după schimbarea autorităților din această țară.
La sfârșitul săptămânii trecute, opoziția armată din Siria a anunțat că a preluat controlul asupra Damascului și că lucrează la formarea unor organe de tranziție ale puterii.
Ce deține Rusia la bazele din Siria
Kremlinul a confirmat pe 11 decembrie că vechiul dictator sirian Bashar al-Assad a fugit la Moscova, după ce rebelii au luat capitala Damasc într-o ofensivă fulger care a șocat lumea, informează publicația Kiev Independent.
Exilul lui Assad în Rusia a fost puțin surprinzător. Kremlinul a investit masiv în sprijinirea regimului din Siria cu sprijin militar din 2015, când raiduri aeriene ruse asupra forțelor rebele au ajutat regimul Assad să-și consolideze puterea.
În schimb, Rusia a primit un teren de pregătire pentru operațiuni militare, inclusiv două baze permanente.
Cu armata sa în Ucraina pentru invazia de acum trei ani, Rusia s-a dovedit incapabilă să-l protejeze pe Assad de data aceasta. Activele Rusiei în Siria, cheie pentru proiectarea forței militare la nivel internațional, stau acum în balanță.
Serviciul de informații ucrainean a informat pe 10 decembrie că Rusia a început să scoată unele echipamente militare din Siria, în special de la singura sa bază aeriană din afara fostei Uniuni Sovietice și singurul său port cu apă caldă din lume.
Dincolo de a afecta prestigiul internațional al Rusiei, orice retragere are observatori care speculează cu privire la un colaps al capacității Rusiei de a continua operațiunile în Africa.
Dar pentru moment, soldații ruși rămân la baze, aparent în timp ce Kremlinul așteaptă formarea unui nou regim sirian.
Momentul în care forțele ruse se retrag din Siria.
Sursa: X
BBC a estimat că la începutul anului 2024 existau aproximativ 7.500 de soldați ruși în Siria.
Portul de la Tartus deținea șase nave rusești – trei fregate, două petroliere și un submarin – despre care Business Insider a arătat că au fost scoase de luni.
Baza aeriană din Hmeimim a păstrat o cantitate nedeterminată de avioane, dar desfășura operațiuni aeriene împotriva avansului rebelilor în decembrie.
„Am văzut trupele rusești retrăgându-se în primul rând la baza aeriană de la Hmeimim, iar apoi, de asemenea, trupele retrăgându-se în Tartus”, a declarat Neil Quilliam, de la Programul Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Chatham House, Londra.
Ce înseamnă căderea lui Assad pentru Ucraina
Ce înseamnă căderea lui Assad pentru Ucraina rămâne incert, dar serviciile secrete ucrainene se bucură de eșecul Rusiei.
Rusia și Iranul au acuzat între timp Ucraina că antrenează și echipează grupurile rebele.
Indiferent de orice evacuare, un colaps al puterii Rusiei în Siria subminează autoritatea lui Vladimir Putin.
dinamo_forever_77 • 14.12.2024, 10:15
Deci sirienii ar fi chiar prosti daca ar negocia ceva cu aceasta tara numita rusia!!! Adica 1. pana acum le-au omorat cetatenii, i-au asuprit. 2. Au sustinut regimul criminal al lui Assad. 3 L-au si adapostit la ei in tara. De ce le-as garanta ceva? Lor le-au garantat viata in Allep? In locul lor nu le-as da NIMIC!