Schimbarea vine după ce gigantul online a fost acuzat că a eșuat, alături de Google și Twitter să împiedice răspândirea știrilor false, cel mai grav caz fiind cel al alegerilor prezidențiale americane din 2016.
Într-o postare pe Facebook, Mark Zuckerberg a declarat că rețeaua va căuta să „prioritizeze știrile care sunt de încredere, informative și locale”.
„Există prea mult senzațional, dezinformare și polarizare în lumea de azi”, a spus Zuckerberg. „Mass-media socială permite oamenilor să răspândească informații mai repede decât oricând și, dacă nu abordăm în mod specific aceste probleme, atunci vom ajunge să le amplificăm”.
Noua clasificare a știrilor în funcție de „surse de în credere”, va începe săptămâna viitoare și are drept scop „să se asigure că știrile pe care le vedeți sunt de o calitate”, a spus Zuckerberg.
Pentru a face acest lucru, a spus el, că Facebook a decis să se bazeze pe anchetele utilizatorilor ca fiind cea mai „obiectivă” cale de a stabili credibilitatea știrilor.
„Am putea încerca să luăm această decizie noi înșine, dar nu suntem confortabili cu această idee. Am luat în considerare și varianta de a cere unor experți externi să ia această decizie în locul nostru, dar probabil că nu ar rezolva problema obiectivității”, a mai explicat Zuckerberg.
Noul sistem de rancare ar putea să separe organizațiile de știri care beneficiază doar de încrederea cititorilor prorpii de cele care se bucură de încrede în întreaga societate.
„Această actualizare nu va schimba cantitatea de știri pe care le găsiți pe Facebook”, a spus el. „Aceasta va schimba doar echilibrul știrilor pe care le vedeți față de sursele care sunt determinate să aibă încredere în comunitate”.
Zilele trecute, Mark Zuckerberg anunța modificări importante pentru Facebook: se schimbă modul în care utilizatorii vor vedea postările, iar gigantul va pune mai mult accent pe postările care ne conectează cu alți prieteni. Nu vor mai avea prioritate postările companiilor, brandurilor sau ale mass-media, a mai anunțat el.
Citește și: Cele mai căutate destinații de vacanță în 2018. Românii preferă city-break-urile în țări latine, la preț mic