Haosul din sistemul american de imigrație a afectat nu doar refugiații, ci și rezidenți cu acte în regulă, blocați în aeroporturi din Statele Unite și din întreaga lume. Între 100 și 200 de persoane, afectate de acest ordin, ar fi fost reținute sau s-ar fi aflat în tranzit, în momentul în care interdicția a intrat în vigoare. Afectați de această decizie sunt chiar și cei care dețin cărți verzi, adică vize de rezidenţă permanentă.
„Imaginați-vă că sunteți trimis înapoi într-un zbor de 12 ore și trauma și nebunia întregii povești. Aceștia sunt oameni care vin legal. Au locuri de muncă aici și au vehicule aici”, a explicat un avocat specializat în imigrație, pentru agenția Reuters.
Un irakian care a lucrat ca translator pentru armata americană, reținut
Printre cei afectați de măsura prezidențială s-a numărat și un irakian care lucrase în țara sa ca translator pentru armata americană. El a fost reținut pe aeroportul JFK din New York, deși avea viză de intrare în SUA. Bărbatul a fost eliberat în cele din urmă, la intervenția unor avocați.
De altfel, după primele incidente de acest fel, au fost luate măsuri legale împotriva ordinului. A fost înregistrată o o moţiune pentru lansarea unui proces colectiv, într-un efort de a-i reprezenta pe toţi refugiaţii şi imigranţii reţinuţi ilegal pe aeroporturile din Statele Unite. Ulterior, un judecător federal a blocat parțial ordinul.
Un agent, către un avocat: “Sunați-l pe domnul Trump”
Cotidianul New York Times a relatat că un agent neidentificat al serviciului de frontieră i-a răspuns unui avocat care întreba cui trebuie să se adreseze: „Sunați-l pe domnul Trump”. Totodată, mii de oameni au protestat în fața principalelor aeroporturi americane, față de această decizie.
În ciuda acestui haos, președintele american pare mulțumit de măsura sa.
Donald Trump, despre ordinul restrictiv: “Funcționează foarte frumos”
Cu toate acestea, Trump a declarat presei, chiar în Biroul Oval din Casa Albă, că interdicția timp de trei luni pentru cetățenii din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen nu este împotriva tuturor musulmanilor și „funcționează foarte frumos. Vedeți asta în aeroporturi, vedeți peste tot”. După semnarea ordinului, vineri, el anunțase că „vom avea o interdicție foarte, foarte strictă și vom avea o verificare extremă, așa cum ar fi trebuit să avem în această țară de mulți ani”.
Potrivit NY Post, Trump a negat că este vorba despre ”o interzicere a musulmanilor”, precizând că vrea să ţină departe teroriştii care au pus la cale atentatele de la 11 septembrie, însă ţările de origine a respectivilor terorişiti nu sunt incluse în ordin.
Citește și:
- Donald Trump a suspendat primirea refugiaților în SUA. Musulmanii din șapte țări au interdicție
- Google și-a rechemat angajații imigranți după decizia lui Trump
- Malala, laureată cu premiul Nobel pentru Pace, are “inima frântă” după ce Trump a suspendat primirea refugiaților în SUA
- Un regizor nominalizat la premiile Oscar nu va putea să intre în SUA, în urma unei decizii luate de Trump
- Străini întorși din drumul către SUA, după decizia lui Donald Trump. Cei care au „cărți verzi”, vizați de interdicție
- Iranul răspunde la ordinul emis de Donald Trump
- Ordinul lui Donald Trump împotriva musulmanilor a fost blocat parţial de un judecător federal
- Proteste pe aeroporturile din SUA, după ce Trump a interzis accesul musulmanilor din șapte țări | FOTO