Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare, iar inginerii lucrează pentru restabilirea curentului electric, însă multe zone rămân blocate.
Furtuna a fost retrogradata pe măsura ce s-a mutat spre nord, spre Atlanta, cu vânturile maxime susținute de 56km / h înregistrate mai tarziu, a anunțat într-o declarație National Hurricane Center (NHC).
Declarația NHC a adăugat că, deși se așteaptă că ploaia torențială să continue în toate statele din sud-estul țării, toate avertizările au fost întrerupte.
Presa anunță cel puțin patru decese în Florida, după ce săptămâna trecută și-au pierdut viața cel puțin 37 de persoane în Caraibe.
Consilierul pentru securitate internă de la Casa Albă, Tom Bossert, a spus că va mai dura ceva timp înainte ca locuitorii din Florida Keys să se poată întoarce la casele lor. Guvernatorul statului Florida, Rick Scott, a spus: „Linii electrice sunt căzute în tot statul. Avem drumuri care sunt impracticabile, astfel încât toată lumea trebuie să aibă răbdare pe măsură ce trecem prin asta”.
Cât de mare este dezastrul lăsat de Irma în Florida
Deși Miami a fost scutit de ce a fost mai rău, părți mari ale orașului sunt sub apă. Vânturile au rupt liniile electrice, iar 72% din locuințe nu au energie electrică, spun oficialii.
Președintele Donald Trump a lansat un ajutor federal de urgență pentru Florida, descriind uraganul ca pe un „monstru mare”.
Cel puțin patru decese au fost legate de furtună:
- Doi ofițeri de poliție au murit atunci când vehiculele lor s-au ciocnit în Hardee County, în centrul statului Florida.
- O persoană a murit într-un accident de mașină lângă Orlando
- Un om a murit în orașul Marathon în Florida Keys când mașina sa a lovit un copac sâmbătă
Aeroportul Internațional Fort Lauderdale-Hollywood și Aeroportul Internațional Miami au fost închise luni.
Zonele lovite înainte de Florida
Irma este cea mai puternică furtună atlantică într-un deceniu și a provocat distrugeri pe scară largă pe mai multe insule din Caraibe:
- Cuba: Cel puțin 10 persoane au fost ucise de furtuna de pe insulă, spun oficialii. Trei sferturi din populație nu au electricitate
- St Martin și St Barthelemy: Nouă persoane au murit și șapte au fost date dispărute pe teritoriile franceze, în timp ce patru și-au pierdut viața în Sint-Maarten olandez
- Insulele Turks și Caicos: daune uriașe, dr încă nu a fost finalizată o evaluare
- Barbuda: Mica insulă are 95% din clădiri deteriorate. Un deces a fost confirmat
- Anguilla: Daune extinse și o persoană confirmată moartă
- Puerto Rico: Mai mult de 6.000 de locuitori ai teritoriului SUA se află în adăposturi și multe altele fără electricitate. Cel puțin trei persoane au murit
- Insulele Virgine Britanice: Daune raportate pe suprafețe mari și cinci morți
- Insulele Virgine Americane: Se spune că daunele la infrastructură sunt răspândite, iar patru decese au fost confirmate
Citește și: La 7 ani de la moartea lui Adrian Păunescu, fiul lui reînvie Cenaclul Flacăra! ”A fost cea mai tare mișcare nonconformistă de pe vremea lui Ceaușescu și spiritul ei e încă viu”