Potrivit surselor citate, nu este clar dacă Iohannis este interesat de această poziție, dar se bucură de susținerea oficialilor europeni care sunt pregătiți să demareze negocierile în acest sens.
“Dacă Michel Barnier, negociatorul șef al Comisiei Europene pentru Brexit, va ajunge șeful Comisiei Europene în 2019, cele mai mari șanse la șefia Consiliului European le are Klaus Iohannis”, au explicat sursele citate.
Cele două poziții importante în cadrul conducerii Uniunii Europene sunt negociate politic, iar rezultatul negocierilor este făcut în general la începutul anului în care se va face preluarea mandatelor.
Șansele lui Klaus Iohannis de a deveni președinte al Consiliului European depind în primul rând de rezultatul alegerilor europarlamentare, dar specialiștii spun că nu se așteaptă la mari schimbări și cel mai probabil PPE va obține mai multe mandate decât socialiștii.
Mandatul lui Donald Tusk, care a discutat recent cu premierul României, Viorica Dăncilă, expiră în decembrie 2019. În mod normal, mandatul unui președinte este de doi ani și jumătate, cu o prelungire aproape automată pentru al doilea mandat. Donald Tusk este președinte al Consiliului European din decembrie 2014.
Calculele pentru Klaus Iohannis sunt aproape făcute, în contextul în care cutuma europeană spune că dacă funcția de șef al Comisiei va reveni unei țări din Vestul Europei, cea de președinte al Consiliului va fi a unei țări est europene. Având în vedere actualul context politic din Est, cu mai multe țări membre care încep să facă notă discordantă și nu se raliază cerințelor UE, precum Polonia sau Ungaria, România este avantajată.
“Printre puținii contracandidați posibili se numără președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, care este foarte cunoscuta și apreciată în Consiliu, fiind prezentă acolo în calitate de șef de stat de aproape zece ani”, au explicat pentru Hotnews.ro sursele citate.
Unul dintre avantajele presedintelui Klaus Iohannis ar fi ca vorbește fluent cele trei limbi de bază în UE: germana, franceza și engleza.
Dezavantajul ar fi că, dacă ar accepta poziția de candidat la președinția Consiliului European, Klaus Iohannis ar trebui să renunțe la candidatura pentru un nou mandat de președinte al României, în 2019.
Președinții Consiliului European se aleg dintre foștii șefi de stat sau de guvern din UE.
Citește și:
VIDEO/”Mi-e frică, mami, că o să mor. Du-mă acasă”. Realitatea din spatele unui strigăt, o ”greșeală” într-un spital din România…
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!