Șefa DNA a acuzat politicieni de top și oamenii de afaceri că încearcă să-i submineze agenția, deoarece Bucureștiul a devenit o țintă a preocupărilor UE privind statul de drept.
Laura Codruta Koveși, care a supravegheat anchetarea unor personalități publice marcante, a declarat pentru FT că planurile de revizuire a legilor justiției ar putea însemna că „nu vom mai putea investiga pe nimeni”.
Potrivit jurnaliștilor britanici, viziunea șefei procurorilor anticorupție din România reflectă preocupările din ce în ce mai mari ale Bruxellesului față de schimbările propuse de puterea de la București. Comisia Europeană încearcă să evite o situație similară cu cele din Polonia și Ungaria în legătură cu presupusele încălcări ale legislației și valorilor UE.
Koveși a declarat pentru Financial Times că speculațiile privind viitorul DNA sunt rezultatul unui „atac real” făcut de oameni de afaceri și de politicieni care doresc să îi submineze autoritatea. „Aproape zilnic se duce o campanie de calomniere a instituției”, a spus ea.
Propunerile de modificare a legilor justiției ar avea un „impact negativ foarte grav asupra eficienței luptei anicorupție”, a avertizat ea. „Mă îndoiesc că vor mai exista investigații serioase care implică înalți oficiali, persoane cu funcții înalte în stat”, a spus ea despre proiectele de lege care au declanșat proteste publice de amploare în România.
Direcția Națională Anticorupție, condusă de Kovesi a câștigat zeci de condamnări împotriva unor oficiali, inclusiv miniștri, foști miniștri și parlamentari, scrie jurnaliștii de la Financial Times. Ei amintesc c în prezent procurorii anchetează un dosar care îl vizează pe președintele PSD, Liviu Dragnea, cel care a spus că Tudorel Toader este unul dintre cei mai îndreptățiți oameni să decidă în legătură cu demiterea șefei DNA.
Dragnea și colegii săi social-democrați au susținut o revizuire a legilor justiție, care ar putea reduce capacitatea procurorilor de a urmări cazuri de abuz în serviciu. Susținătorii modificărilor susțin că acestea vor contribui la îmbunătățirea corectitudinii procesului judiciar și vor face ca urmăririle penale să fie inițiate doar împotriva oficialilor suspectați de fapte grave la scară largă.
Dar Koveși, care a susținut miercuri o conferință de presă în care a combătut acuzațiile aduse instituției sale, a declarat pentru FT că orice modificare a abuzului în serviciu ar putea submina în mod grav activitatea instituției pe care o conduce, deoarece această infracțiune a reprezentat peste jumătate din dosarele sale de anul trecut. De asemenea, a respins argumentele aduse de cei care promovează modificările legilor justiției, spunând că „intenția reală este de a bloca sistemului judiciar”.
Escaladarea situației din București a fost deja discutată în Comisia Europeană, iar președintele Jean-Claude Juncker și vicepreședintele Frans Timmermans au avertizat luna trecută guvernul român cu privire la riscurile reprezentate de blocarea reformei judiciare și a luptei anticorupției începute în momentul în care țara a devenit membru UE în 2007, amintesc jurnaliștii britanici.
Citește și: JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro